fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSektoru energetike potrebne postepene promjene

Sektoru energetike potrebne postepene promjene

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Promjene u sektoru energetike, iako su nezaustavljive, treba da budu postepene, uz očuvanje stabilnosti energetskog sistema, ocijenio je predsjednik Odbora Udruženja energetike i rudarstva Privredne komore (PKCG) i direktor kompanije Mezon, Nikola Kovačević.

“Prelazak na obnovljive izvore energije postao je imperativ širom svijeta. Radi se o trendu koji je izuzetno važan, čak ključan za opstanak planete i koji ne smije zaobići nijednu zemlju koja razmišlja o svojoj budućnosti”, rekao je Kovačević u intervjuu za Glasnik PKCG.

On je podsjetio da je Crna Gora dostigla nacionalni cilj za učešće obnovljivih u ukupnim izvorima energije, ali i da je još jedna važna tema Termoelektrana (TE) Pljevlja, koja je veliki proizvođač električne energije i važan energetski subjekat.

“To pitanje će zahtijevati vrijeme, sredstva i ozbiljno promišljanje, kako bi bilo riješeno na najbolji mogući način. Potrebno je naći balans između zahtjeva koje donosi energetska tranzicija, s jedne strane, i energetske stabilnosti i socijalnog momenta, s druge”, poručio je Kovačević.

On smatra da je među ključnim izazovima energetske tranzicije upravljanje energijom proizvedenom iz obnovljivih izvora i njeno skladištenje.

“Teško je iskontrolisati količinu energije koju ćemo u sistem propustiti kroz solarne panele ili vjetroelektrane, a znamo da je svaki energetski sistem projektovan do određenih limita. Zbog toga, paralelno sa razvojem obnovljivih izvora, treba što prije raditi i na primjeni posebnih softverskih rješenja, uz pomoć kojih bi se prevazišao taj izazov i upravljalo tako proizvedenom energijom na jednostavan i predvidljiv način”, saopštio je Kovačević.

Prema njegovim riječima, posebno treba voditi računa o kvalitetu opreme i uspostavljanju standarda u toj oblasti, kako bi se spriječilo potencijalno “prljanje” mreže.

“Sve aktere čekaju velike promjene, jer nije dovoljno samo da ispunimo neku zadatu cifru. Cijeli sistem mora što prije početi i svoju unutrašnju pripremu za energetsku tranziciju”, rekao je Kovačević i pohvalio članstvo Crne Gore u Međunarodnom savezu država posvećenom prelasku na obnovljive izvore energije (PPCA)

On je, osvrćući se na situaciju u sektoru energetike i rudarstva u Crnoj Gori, ocijenio da je pandemija danijela snažan cjenovni, a potom i šok na strani potražnje.

“U sektoru energetike prošle godine smo svjedočili stopiranju projekata i izostanku novih, te smanjenju broja zaposlenih u situaciji usporene ukupne ekonomske aktivnosti. Sada se nalazimo u okviru kada počinje postepeni oporavak, jer je potražnja ponovo prisutna”, kazao je Kovačević.

On je naveo da će stabilizacija cijena biti jedan od ključnih izazova za sektor u narednom periodu, te da će i udvostručene cijene dozvola za emisiju ugljen dioksida na evropskom tržištu takođe imati određene implikacije.

“EU je u svojim razvojnim dokumentima prepoznala zelenu ekonomiju kao jedan od vektora rasta i mehanizama za prevazilaženje negativnih ekonomskih posljedica pandemije. U tome vidim šansu za sektor, koju treba pametno iskoristiti, posebno u dijelu korišćenja finansijskih sredstava koje obezbjeđuje EU”, poručio je Kovačević.

On je dodao da će Odbor Udruženja energetike i rudarstva, zajedno sa predstavnicima uključenih subjekata, u narednom periodu raditi na iznalaženju novih pravaca razvoja tih sektora i prilagođavanju novoj realnosti, koju je nametnula pandemija.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije