fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSDT provjerava poslovanje CIS-a

SDT provjerava poslovanje CIS-a

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Specijalno policijsko odjeljenje (SPO) uzelo je kompletnu dokumentaciju Centralnog informacionog sistema (CIS) Glavnog grada, zbog mogućih malverzacija tokom saradnje te gradske službe sa pojedinim preduzećima, pišu Vijesti.

To su listu potvrdili i iz Službe za odnose s javnošću Glavnog grada, poručujući da očekuju da nadležni utvrde sve činjenice vezane za taj slučaj.

Prema nezvaničnim informacijama Vijesti, policijske inspektore SPO posebno interesuju ugovori sklapani sa dvije privatne IT firme iz Podgorice – Studio Lassoi Biznis insajder.

Slučaj se radi po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT), na čijem je čelu Vladimir Novović.

”Tokom izviđaja inspektori će provjeriti da li je regularno tekla tenderska procedura i da li je posao odrađivan kako je to prikazano u finansijskim izvještajima”, saopštio je izvor lista.

Isti sagovornik tvrdi da su u toku dosadašnjeg izviđaja uzete izjave od direktora CIS-a Džemala Lekića i rukovodstva tog dijela sistema Glavnog grada.

Oni su u dosadašnjem dijelu izviđaja saslušani u svojstvu građana.

Vijestima je iz PG Biroa saopšteno da se SPO obratilo CIS-u sa zahtjevom kojim se traži dostava kompletne dokumentacije, a u odnosu na pojedina privredna društva sa kojima je Centar ostvarivao saradnju u prethodnom periodu.

„Postupajući po navedenom zahtjevu, CIS je dostavio traženu dokumentaciju. Nakon što je dostavljena dokumentacija, zaposleni iz Centra su nas informisali da su dali izjave u cilju pojašnjenja saradnje sa privrednim društvima koja su predmet interesovanja. Imamo informaciju da je saslušan i nekadašnji direktor Džemal Lekić”, rekli su iz PG Biroa.

Oni su dodali da su ugovori koje zaključuju službe i organi Glavnog grada javno dostupni, sa svim podacima i vrijednostima ugovorenih nabavki.

Iz PG Biroa su dodali da nemaju saznanja o tome da su bilo koje privatne firme naplaćivale IT usluge koje nijesu izvršene.

Prema nezvaničnim podacima iz istrage, inspektori utvrđuju da li je Lekić, preko povezanih lica, osnovao dvije firme koje SDT sada kontroliše.

Navodno, postoje indicije da je mimo tenderskih procedura CIS-a, tim kompanijama davao poslove izrade IT softvera za Glavni grad.

Na sajtu Glavnog grada objašnjava se da CIS obavlja poslove koji se odnose na uspostavljanje jedinstvenog informacionog sistema u Glavnom gradu, kao i planiranje i učešće u projektovanju i implementaciji informacionog sistema u Glavnom gradu, predlaganje novih programskih sistema i usavršavanje postojećih i izradu projektnih zadataka.

Održavanje računarske i mrežne opreme, kontrola automatske obrade podataka i sprovođenje mjera njihove zaštite, učešće u realizaciji obuka i usavršavanja za korišćenje informacione tehnologije i sistema, takođe su neki od njihovih poslova.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije