fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSD: Neophodno revidiranje usvojenih izmjena Zakona o radu

SD: Neophodno revidiranje usvojenih izmjena Zakona o radu

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Izmjene Zakona o radu mogu izazvati probleme u održivosti penzijskog sistema i stvoriti egzistencijalne probleme za značajan broj građana, zbog čega ih je neophodno revidirati, ocijenile su Socijaldemokrate (SD).

“Naime, penzijski sistem je od početka krize sa koronavirusom, između ostalog i zbog gubitka posla velikog broja ljudi, doveden u stanje 1,26 zaposlenih naspram jednog prenzionera, dok bi taj odnos idealno trebalo da bude tri zaposlena naspram jednog penzionera”, navodi se u saopštenju.

Dodatno, nema sumnje da će veliki broj ljudi koji će, prema ovim izmjenama naprasno otići u penziju, pokrenuti postupak za poništaj rješenja o prestanku radnog odnosa i insistirati na obeštećenju i zaštiti svojih prava, ukoliko se ove izmjene Zakona pokažu neustavnim.

“Naravno, Socijaldemokrate nemaju ništa protiv izmjena bilo kojeg zakona ukoliko iza njih stoji dogovor socijalnih partnera, ali to je izostalo u ovom slučaju”, rekli su iz te partije.

Oni su naveli da zbog izmjena Zakona o radu značajan broj građana danas nije znao da treba faktički “sjutra” da se penzioniše.

“Oni su i finansijski ugroženi jer im se naprasnim odlaskom u penziju mijenja finansijska situacija na gore, a finansijske obaveze ostaju iste”, navodi se u saopštenju.

Takođe, smanjenje starosne granice sa 67 na 66 godina za odlazak u penziju ne može biti razlog za izmjene Zakona o radu, jer je po Zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO) ta granica prošle godine upravo smanjena sa 67 na 66 godina.

“Međutim, što je povoljnije za zaposlene, Zakon o PIO govori kada zaposleni može da ode u penziju i to isključivo zavisi od njegove volje, a Zakon o radu kada zaposleni mora da ode u penziju”, rekli su iz SD-a.

Dodatno, nijesu uzeti u obzir građani kojima se staž računa sa uvećanim trajanjem, a koji će sad znatno ranije morati po sili zakona u penziju.

“Na samom kraju, nedostaje i proračun na koliko zaposlenih se odnosi ova norma i kolika će dodatna penziona sredstva biti potrebna za njenu primjenu”, kazali su iz SD-a.

Zbog važnosti te problematike, u SD-u smatraju da je neophodno da sa jalovih saopštenja i političkog prepucavanja pređe na iznalaženje kompromisnog rješenja u cilju adekvatnijeg zadovoljenja životnih potreba naših građana, uz neophodan dogovor socijalnih partnera.

Najčitanije

Remi Budućnosti, Elektroprivreda ubjedljiva

Podgorica, (MINA) - Šahisti Omladinca remijem protiv Budućnosti obilježili su prvo kolo Premijer lige...