fbpx
NaslovnicaMINA BusinessŠćuric: Ni u ludilu ne davati aerodrome u zakup

Šćuric: Ni u ludilu ne davati aerodrome u zakup

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vlada u ovom trenutku ne bi trebalo da pod koncesiju da crnogorske aerodrome, jer bi prvenstveno zbog uticaja koronakrize dobila veoma malo novca za njihov zakup, saopštio je regionalni stručnjak za avio-saobraćaj, hrvatski vazduhoplovni analitičar Alen Šćuric.

“Ni slučajno, ni u ludilu crnogorske aerodrome ne trebaju dati pod koncesiju. Loši primjeri aerodroma Zagreb, Ljubljana, Budimpešta i Tirana, kao i ne baš bajni primjeri aerodroma u Beogradu i Skoplju jasno govore da to nije dobro. Zapravo, ne znam nijedan aerodrom u široj regiji koji je zadovoljan koncesijom”, rekao je Šćuric Pobjedi.

On smatra da bi bilo pametnije da se sačeka stabilizacija tržišta i bolja epidemiološka situacija, pa da se tek onda eventualno krene u proces dodjele koncesija za crnogorske aerodrome.

“Sada bi Crna Gora dobila jako malo, premalo. Ni u ludilu sada ne treba davati aerodrome u koncesiju”, poručio je Šćuric.

Prema njegovim informacijama, Vlada neće davati koncesije za aerodrome, bar dok ne prođe pandemija.

“Inteligentno su zaključili da bi sada za aerodrome dobili vrlo nisku cijenu radi krize. I u pravu su”, rekao je Šćuric.

On je upozorio da bi dolazak koncesionara i davanje u dugoročni zakup crnogorskih aerodroma bila “smrt za Crnu Goru”.

“Crna Gora najviše od svih država u regiji zavisi od vazdušnog saobraćaja, jer ima katastrofalnu putnu, željezničku i brodsku povezanost i vrlo je daleko od Evrope. Vazdušni saobraćaj je ekstremno važan za turizam i povezanost Crne Gore”, podsjetio je Šćuric.

On je poručio da bi davanje tako bitnog strateškog infrastrukturnog objekta u koncesiju bilo ravno samoubistvu.

Ministar kapitalnih investicija, Mladen Bojanić, saopštio je ranije da se do sada u Vladi nijesu mnogo bavili tim pitanjem i dodao da će za mjecec tri ponuđača, koja su ranije prošla pretkvalifikacioni tender, predstaviti sebe i svoje planove u vezi sa crnogorskim aerodromima. On smatra i da bi za konačnu odluku o davanju koncesija trebalo konsultovati parlament.

Bivša vlada je u julu 2019. godine usvojila koncesioni akt i ugovor za davanje koncesije za korišćenje aerodroma Tivat i Podogrica. Nekadašnje Ministarstvo saobraćaja je u oktobru 2019. godine objavilo javni poziv za podnošenje prijava za pretkvalifikaciju za dodjelu koncesije za aerodrome. Nakon što je završena pretkvalifikaciona faza trebao je da slijedi postupak raspisivanja tendera, odnosno poziv odabranim konzorcijumima ili firmama da dostave ponudu.

Na pretkvalifikacioni tender za dodjelu koncesija stiglo je sedam prijava, od kojih su četiri ispunile kriterijume i označene su kao kvalifikovani ponuđači.

U pretkvalifikacionoj proceduri kvalifikovala su se četiri ponuđača: južnokorejska kompanija Incheon International Airport, indijski GMR Airports, luksemburška Corporacion America Airports i francusko-turski konzorcijumima ADP-TAV, koji su ispunili pretkvalifikacione kriterijume za dodjelu koncesija za Aerodrome Crne Gore.

Indijska kompanija GMR ranije je navela da neće učestvovati u daljem postupku za dobijanje koncesija za Aerodrome Crne Gore. Ta je kompanija otpala, jer je francuski ADP, koji sa turskim TAV-om takođe želi da upravlja aerodromima u Podgorici i Tivtu, kupio 49 odsto akcija od indijske kompanije.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Lajcak - Milatovic

Crna Gora da iskoristi pozitivan momenat i postane prva naredna članica EU

Podgorica, (MINA) – Crna Gora treba da iskoristi pozitivan momenat u Evropskoj uniji (EU)...