fbpx
NaslovnicaMINA BusinessŠćekić: Na tržištu osiguranja dosta prostora za sve aktere

Šćekić: Na tržištu osiguranja dosta prostora za sve aktere

Budva, (MINA-BUSINESS) – Na tržištu osiguranja ima dosta prostora za sve aktere, što i potvrđuje tržišni rast od 20 odsto u periodu od 2018. do prošle godine, saopštio je predsjednik Skupštine Nacionalnog biroa osiguravača Crne Gore, Nebojša Šćekić.

Šćekić, koji je i izvršni direktor Sava osiguranja, učestvovao je na prvom panelu Izazovi na tržištu osiguranja u Crnoj Gori i regionu, koja se održava u hotelu Avala u Budvi.

Konferenciju su organizovali Nacionalni biro osiguravača Crne Gore i Crnogorsko aktuarsko društvo.

Generalni direktor Direktorata za ekonomsko-finansijski sistem u Ministarstvu finansija, Danko Dragović, kazao je da mu je drago da se takva vrsta događaja organizuje prvi put na nivou osiguravajućih kuća.

“Ministarstvo finansija posebnu pažnju obraća na branšu osiguranja, jer smatra da je to na finansijskom tržištu izuzetno važna oblast posebno što doprinosi tržišnoj konkurentnosti Crne Gore. Osiguranje je važan dio tržišta kapitala i važan segment ukupne ekonomije zemlje“, naveo je Dragović.

Izvršni direktor Nacionalnog biroa osiguravača Crne Gore, Boris Šaban, rekao je da je ta konferencija upriličena u cilju da branša osiguranja regionalno ostane povezana i da razmijeni znanja i dragocjena iskustva.

„Udruženje Nacionalni biro osiguravača Crne Gore je osnovano odmah nakon crnogorskog sticanja državne nezavisnosti. Prepoznali smo potrebu da iz zajedničkih interesa branše osiguranja gradimo ambijent u kome će branša imati svoj zasluženi uticaj na ekonomiju i društvenu stvarnost utičući da dođemo do zajedničkih vrijednosti koje će nas legitimisati u zajedničkom cilju da budemo dio evropske zajednice razvijenih društava”, naveo je Šaban.

Predsjednica Crnogorskog aktuarskog društva (CAD) Nataša Janičić, kazala je da je ta konferencija rezultat kvalitetne intenzivne saradnje Udruženja Nacionalni biro osiguravača Crne Gore i Crnogorskog aktuarskog društva, a od posebne je važnosti da branša osiguranja na ovaj način uvažava značaj aktuarskog posla.

„Nadam se da će se ovi prvi koraci saradnje Crnogorskog aktuarskog društva i Udruženja Nacionalni biro osiguravača Crne Gore razvijati i unapređivati, te da ćemo na obostrano zadovoljstvo doprinijeti regionalnoj saradnji, da uspješno razmjenjujemo iskustva i primjenjujemo dokazana rješenja za realne probleme sa kojima se aktuarstvo i branša osiguranja nose u našim društvima“, rekla je Janičić.

Konferenciju čine tri panel diskusije i šest predavanja.

Na prvom panelu su govorili i Igor Komorski iz Hrvatskog ureda za osiguranje, Ermin Čengić iz Udruženja društava za osiguranje u Federaciji BiH, te Mišo Janković iz Udruženja osiguravača Srbije.

Na drugom panelu Zdravstveno osiguranje – danas i sjutra govorili su Tatjana Rakonjac Antić sa Ekonomskog fakulteta u Beogradu, Lidija Božović iz Uniqa neživotnog osiguranja iz Podgorice, Damir Kovačević sa Instituta za upravljanje apsentizmom iz Zagreba, Andreja Kumanović iz Uniqa osiguranja iz Zagreba, te Slavojka Šuković iz Ministarstva zdravlja.

Treći panel je Održivi razvoj i osiguranje na kome učestvuju profesori Ekonomskog fakulteta iz Podgorice Vladimir Kašćelan, Ana Lalević Filipović i Biljana Rondović, te Milan Raičević iz Lovćen osiguranja.

Predavanja će održati Jovanka Ćetković iz UNDP Bosna i Hercegovina, Ana Riedmann iz Swiss Re, Jelena Kočović sa Ekonomskog fakulteta u Beogradu, Mirela Mitrašević sa Univerziteta u Istočnom Sarajevu, Igor Radojević iz Lovćen osiguranja i predstavnik Grawe osiguranje iz Podgorice.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije