fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSB pohvalila povećanje budžetskih prihoda

SB pohvalila povećanje budžetskih prihoda

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Viši ekonomista Svjetske banke (SB), Marc Schiffbauer, pohvalio je povećanje budžetskih prihoda u ovoj godini, kao i dosadašnje reforme koje je Vlada sprovela u oblasti fiskalizacije, formiranje Fiskalnog savjeta, ali i značajne pomake u oblasti poreza i javnih nabavki.

Tim Ministarstva finansija, na čelu sa ministrom Aleksandrom Damjanovićem, razgovarao je sa vodećim ekonomistima SB za Crnu Goru o progresu koji je postignut u pripremi novog zajma zasnovanog na javnim politikama (DPL), kao i analizi rezultata ostvarenih kroz implementaciju Garancija zasnovanih na javnim politikama (PBG 1 i PBG 2) odobrenih 2018. i 2020. godine.

Iz Ministarstva su kazali da je Christos Kostopoulos, koji će u narednom periodu biti vodeći ekonomista SB za Zapadni Balkan, istakao da je u pripremi izvještaj (ICR) koji se odnosi na procjenu učinka podrške SB pružene u okviru PBG 1 i PBG 2 serije.

„On je napomenuo da treba uzeti u obzir i specifičan kontekst u kojem su podrške opredijeljene, naročito podatak da je PBG 2 program odobren pred samu pandemiju koronavirusa, što je moralo imati određeni uticaj na dinamiku izvršavanja preuzetih obaveza“, navode u saopštenju.

Naglašavajući da se uspješnost izvršenja datih obaveza sagledava i kvantitativno i kvalitativno, konstatovano je da je potrebno ubrzati zakonske reforme iz oblasti ekologije i održivog razvoja, što je predsulov „ozelenjavanja“ ekonomije i ostvarenja napretka u toj oblasti.

Damjanović istakao je da će sa aspekta svojih nadležnosti, uz istovremeno iniciranje međuresorske saradnje unutar Vlade, dati puni doprinos da se sve obaveze u vezi sa ispunjenjem uslova za realizaciju DPL-a ubrzano i efikasno ispune.

Radnom sastanku su u ime SB prisustvovali ekonomista Milan Lakićević i službenik za operacije Denis Mesihović, a u ime Ministarstva finansija državni sekretari Ilija Vukčević i Miloš Medenica, generalni direktor Direktorata za državni budžet Bojan Paunović i generalna direktorica Direktorata za državni trezor Svetlana Vukićević.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

dusko knezevic, atlas grupa, pritvor

Kneževiću potvrđen pritvor

Podgorica, (MINA) - Vanraspravno vijeće Višeg suda predsjedniku Atlas grupe Dušku Kneževiću potvrdilo je...