fbpx
NaslovnicaGlavna vijestSavez sindikata kreće u hotelski biznis

Savez sindikata kreće u hotelski biznis

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Firma Rekra, koja je u vlasništvu Saveza sindikata (SSCG), kupila je plac u Čanju sa namjerom da gradi hotel za svoje potrebe.

Novac za gradnju hotela biće obezbijeđen iz kredita, potvrđeno je Vijestima iz te sindikalne centrale.

Prema izvodu iz katastra, plac u Čanju od 1,27 hiljada kvadratnih metara je u vlasništvu Rekre, kojeg je kupila u decembru prošle godine.

Međutim, kako piše list, ova firma nema svoj novac već koristi prihode iz Fonda za odmor i rekreaciju radnika, koji su strogo namjenski.

Iz Saveza nijesu objasnili kojim novcem je njihova firma kupila plac.

Rekra je društvo sa ograničenom odgovornošću kojeg je 2002. godine osnovao Savez samostalnih sindikata Crne Gore, zbog, kako je navedeno, na njihovom sajtu “organizovanja i sprovođenja aktivnosti vezanih za rekreaciju, odmor i banjsko liječenje članova Sindikata”.

Prihodi Rekre su naknade koje poslodavci plaćaju za prevenciju radne invalidnosti, odmor i rekreaciju zaposlenih. Opštim kolektivnim ugovorom predviđeno je da poslodavac na račun posebnog fonda reprezentativnog sindikata na nivou Crne Gore, prilikom isplate zarade, uplaćuje iznos od 0,2 odsto na zaradu zaposlenog koji je član tog sindikata, kao “povećani trošak u funkciji kvalitetnog izvršavanja poslova, prevencije radne invalidnosti i rekreativnog odmora zaposlenih”.

Savez sindikata je cijeli taj prihod prebacio na Rekru.

Prema Opštem kolektivnom ugovoru, kao i samom Rekrinom Pravilniku o načinu korišćenja sredstava Fonda za prevenciju radne invalidnosti, odmor i rekreaciju zaposlenih, novac koji poslodavci za svoje radnike uplaćuju po ovom osnovu je strogo namjenski.

Izmjenom Pravilnika iz 2016. godine, predviđeno je da Rekra može donijeti odluku na najviše deset hiljada EUR godišnje ovog novca može trošiti kao ulaganje sredstava u investicije, navodeći u zagradi da je to – kupovina akcija ili zakup objekata.

U slučaju da investicije prelaze iznos od deset hiljada, saglasnost na to trošenje mora dati Skupština SSCG.

Vijesti su pitale SSCG da li su oni ili Rekra kupili parcelu u mjestu Čanj sa namjerom da grade hotel, kao i da li je za kupovinu te parcele korišćen novac iz Fonda za rekreaciju radnika ili se namjerava koristiti.

Iz Saveza su odgovorili da je Rekra u decembru prošle godine kupila parcelu u Čanju na kojoj će graditi hotel.

“Sredstva za izgradnju hotela Rekra će obezbjediti kreditnim putem. Odluka o kupovini parcele i gradnji hotela donijeta je na četvrtoj sjednici Skupštine SSCG 20. decembra prošle godine”, kazao je u odgovorima na pitanje generalni sekretar SSCG-a, Duško Zarubica.

Vijesti su pitale i šta se dešava sa novcem kojeg poslodavci uplaćuju u Fond za odmor i rekreaciju radnika, a da ga njegovi radnici nikada ne iskoriste, kao i da li Savez sindikata ili Rekra obavještavaju te poslodavce i njihove zaposlene da mogu koristiti taj novac.

Mnogi poslodavci novac za odmor i rekreaciju uplaćuju Savezu po navici iz prethodnih zakonskih rješenja, smatrajući to obavezom.

“Novac koji poslodavci uplaćuju u Fond za prevenciju radne invalidnosti i rekreativnog odmora zaposlenih koristi se namjenski. Radi pune transparentnosti, na moj predlog, članovi Upravnog odbora Rekra od 2019. su predstavnici Unije spolodavaca i Vlade. Zaposleni kod svih poslodavaca, koji uplaćuju sredstva u pomenuti fond, mogu koristiti i koriste usluge Rekre. Upravo iz tih razloga i uspostavljenog međusobnog povjerenja prihodi Fonda u posljednje četiri godine rasli su od 15 do 20 odsto na godišnjem nivou, a broj korisnika svake godine uvećava se, kao i broj destinacija. U posljednje dvije godine uveli smo i zimsku sezonu, što je novina u odnosu na prethodni period”, kazao je Zarubica.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije