fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSaudijska najava podigla cijene nafte iznad 31 USD

Saudijska najava podigla cijene nafte iznad 31 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte porasle su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima iznad 31 USD, zbog saudijske najave dodatnog smanjenja proizvodnje koja je potisnula u drugi plan strah od drugog talasa zaraze koronavirusom.

Na londonskom tržištu cijena barela porasla je 19 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 31,16 USD. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 38 centi višoj cijeni, od 25,12 USD, prenosi Hina.

Vodeći proizvođači predvođeni Organizacijom zemalja izvoznica nafte (OPEC) i Rusijom odlučili su da smanje proizvodnju za skoro deset miliona barela dnevno, kako bi podržali cijene, poljuljane padom potražnje u vrijeme pandemije koronavirusa.

Neimenovani zvaničnik saudijskog Ministarstva energetike saopštio je da je taj resor dao nalog nacionalnoj naftnoj kompaniji Saudi Aramco da u junu smanji proizvodnju za milion barela dnevno, pored već dogovorene kvote.

To je nakon podna oraspoložilo tržišta, koja su zabilježila i podatak Baker Hughesa da su u prošloj sedmici u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) aktivne bile samo 374 bušotine, najmanje od kada je ta kompanija 1940. počela da prikuplja podatke.

Američke kompanije prisiljene su da smanjuju proizvodnju zbog nestašice skladištenog prostora, koji je nedavno spustio cijene na američkom tržištu, s obzirom da su trgovci prodavali naftu po cijenama nižim od nabavnih kako bi izbjegli troškove skladištenja.

“Trgovce iznenađuje brzina smanjenja proizvodnje u SAD-u, a baš nam to treba da bismo podržali cijene”, kazao je Tony Nunan iz tokijskog Mitsubishija.

Značajniji rast cijena zakočio je strah od drugog talasa zaraze nakon pojave novih slučajeva u kineskom Vuhanu, koji je prije mjesec ukinuo mjere zaustavljanja pandemije.

Broj zaraženih ponovo je porastao i u Njemačkoj, samo nekoliko dana nakon ublažavanja mjera, a na prijetnju drugog talasa upozorila je u nedjelju i Južna Koreja.

Odvojeno je OPEC na svojim internet stranicama objavio da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica u ponedjeljak iznosila 22,21 USD, što znači da je pala 70 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Najčitanije