fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSaslušati Radunovića i Mugošu povodom Zakona o reprogramu

Saslušati Radunovića i Mugošu povodom Zakona o reprogramu

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Socijaldemokratska partija (SDP) uputila je inicijativu za kontrolno saslušanje ministra finansija, Darka Radunovića i direktora Poreske uprave (PU), Miomira M. Mugoše povodom primjene Zakona o reprogramu poreskih potraživanja.

Poslanik SDP-a, Raško Konjević saopštio je da je cilj saslušanja da se utvrdi da li se Zakon primjenjuje jednako na sve poreske dužnike koji krše obaveze i zašto se u neke kompanije, poput Vektrine grupacije, ne uvode stečajevi iako su dužne deset miliona EUR, a kasne i sa plaćanjem rata iz reprograma.

Vijesti pišu da je PU pokrenula uvođenje stečaja u nekoliko većinom manjih i kompanija bez imovine.

“Shodno članu tog Zakona, poreski obveznik kome je odobren reprogram poreskih potraživanja dužan je da redovno plaća mjesečne rate u skladu sa rješenjem i da u periodu na koji je zaključen reprogram redovno izmiruje tekuće obaveze po osnovu javnih prihoda”, rekli su iz SDP-a.

Oni su dodali da u slučaju da kašnjenje iz reprograma bude veće od tri mjesečne rate ili tekućih poreskih obaveza duže od 30 dana PU mora da ukine rješenje o reprogramu i pokrene prinudne mjere naplate.

Konjević je u inicijativi upućenoj Skupštini kazao da je osnovno načelo vladavine prava da zakon mora da važi jednako za sve.

“Imajući u vidu ustavno ovlašćenje Skupštine, ulogu parlamentarnih odbora u sprovođenju kontrolne i nadzorne uloge u implementaciji zakona i primjedbe Evropske komisije o teškoćama i selektivnoj primjeni zakona, cijenimo da su se nakon više od godinu od početka primjene zakona stekli uslovi za kontrolno saslušanje Radunovića i Mugoše, kojim bi se provjerilo postupanje PU u primjeni Zakona”, smatra Konjević.

On očekuje da će, s obzirom na značaj teme za cjelokupnu ekonomiju, svi članovi Odbora podržati tu inicijativu, imajući u vidu da bi efikasna primjena Zakona imala pozitivan uticaj na budžetske prihode.

Najčitanije