fbpx
NaslovnicaMINA BusinessŠaranović: MA čuva poziciju omiljenog Vladinog gubitaša

Šaranović: MA čuva poziciju omiljenog Vladinog gubitaša

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Neznanje u kombinaciji sa višedecenijskim partijskim uhljebljijvanjem doprinijeli su da Montenegro Airlines (MA) sebično drži poziciju omiljenog Vladinog gubitaša, ocijenio je poslanik Demokratske Crne Gore, Danilo Šaranović.

“Višegodišnjim dodjeljivanjem državne pomoći, na nezakonit način i u suprotnosti sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju, na šta je Evropska komisija (EK) više puta ukazivala, nijesu uspjeli popraviti stanje u toj kompaniiji”, naveo je Šaranović u saopštenju.

On je dodao da se stanje u kompaniji nije popravilo bez obzira na nezakonitu državnu pomoć od oko 20 miliona EUR u posljednje tri godine i neplaćanje poreza i doprinosa u posljednjih šest.

“Naprotiv, nastavlja se kontinuitet lošeg poslovanja, pa se resorni ministar Osman Nurković pohvalio ‘najboljim’ finansijskim izvještajem MA u posljednjih deset godina, prema kojem je u prošloj kompanija poslovala sa gubitkom od ‘samo’ 1,97 miliona EUR”, rekao je Šaranović.

On smatra da je nacionalni avio prevoznik doveden u skoro bezizlaznu stiuaciju i da Vlada za MA nema plan.

“Kako su nas nadležni na to navikli, nesumnjivo smo na tragu donošenja loših odluka, pa će najočiglednji scenario biti preuzimanje duga MA i prodaja podobnom konzorcijumu koji će, vrlo vjerovatno, po povoljnoj cijeni preuzeti kompaniju”, poručio je Šaranović.

Nakon toga, prema njegovim riječima, logičan slijed stvari je otpuštanje radnika i prodaja imovine kompanije.

Šaranović je kazao da u slučaju rješavanja problema MA ne postoji odgovornost, ali postoji ogromno neznanje.

“Čini se da su to dva ključna uzroka zbog kojih je nacionalni avio prevoznik najpoznatiji gubitaš u državnom vlasništvu, a Aerodromi Crne Gore ništa drugo do najatraktivniji državni poslodavac za partijske uhljebe”, zaključio je Šaranović.

Najčitanije