fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSaradnja u oblastima infrastrukture i energetike

Saradnja u oblastima infrastrukture i energetike

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Neki od najznačajnijih infrastrukturnih projekata koji su dio indikativnog proširenja Trans-evropske mreže na prostoru Zapadnog Balkana su projekti koji se geografski prostiru na područja Crne Gore i Albanije, sapštio je potpredsjednik Vlade za regionalni razvoj, Ervin Ibrahimović.

On je na sastanku u Vili Gorica sa ministarkom saobraćaja Albanije Belindom Baluku kazao da su ti projekti dio novog Ekonomskog i investicionog plana Evropske komisije za Zapadni Balkan kao što je projekat Plavog autoputa.

“Usaglašavanje teksta sporazuma ima vodeće mjesto na listi prioriteta kada je riječ o ovom projektu”, saopštio je Ibrahimović, koji je i ministar kapitalnih investicija.

Sagovornici su, kako je saopšteno iz resornog Ministarstva, razmijenili informacije i o planovima o realizaciji projekata gasnih elektrana.

Ibrahimović je, osvrćući se na napredak Crne Gore u procesu evropskih integracija, naglasio da koncepti gasnih elektrana imaju za cilj da se omogući dugoročno korišćenje lokalnih resursa i da moraju biti u potpunoj saglasnosti s klimatskim pravilima i propisima EU.

Na sastanku u Vili Gorica razgovaralo se o budućim koracima u radu na projektu Jadransko-jonskog gasovoda kao južnog gasnog koridora.

Istaknuta je važnost strateške energetske povezanosti između Albanije i CG kako kroz Jadransko-jonski gasovod (IAP) kao integralni dio projekat Trans-jadranskog gasovoda (TAP), tako i kroz manje obimom ali jednako značajne potencijale regionalne saradnje, naročito u aktuelnom trenutku, kada se svijet suočava sa svetskom energetskom krizom, kao posljedicom rata u Ukrajini.

U cilju realizacije projekta Jadransko-jonskog gasovoda, dogovoreno je inteziviranje saradnje na predmetu osnivanju projektne kompanije Jonsko-jadranskog gasovoda koju bi činile kompanije Montenegro Bonus (Crna Gora), Albgaz (Albanija), Plinacro (Hrvatska) i BH-Gas (Bosna i Hercegovina), sa sjedištem u Splitu.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije