fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSaradnja put do brže valorizacije energetskog potencijala

Saradnja put do brže valorizacije energetskog potencijala

Nikšić, Trebinje, (MINA-BUSINESS) – Saradnja komplementarnih sistema poput crnogorskog i Republike Srpske, put je do brže i bolje valorizacije ogromnih potencijala rijeka crnomorskog sliva – Komarnice, Pive i Drine, što bi donijelo brojne benefite svim građanima regiona, saopšteno je iz Elektroprivrede (EPCG).

Predsjednik Odbora direktora EPCG, Milutin Đukanović, sastao se, na marginama Samita energetike u Trebinju, sa srpskim članom i presjedavajućim Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH), Miloradom Dodikom.

„Đukanović i Dodik su razmotrili aktuelno stanje u energetskom sektoru regiona te mogućnosti saradnje u cilju bolje valorizacije energetskih potencijala Crne Gore i Republike Srpske, što je od zajedničkog interesa“, navodi se u saopštenju.

Zajednički je ocijenjeno da je energetika izuzetna razvojna šansa regiona, a saradnja komplementarnih sistema, poput crnogorskog i Republike Srpske, put do brže i bolje valorizacije ogromnih potencijala rijeka crnomorskog sliva – Komarnice, Pive i Drine.

Đukanović je ponovio opredijeljenost EPCG da svoj razvoj bazira na zelenoj energiji, odnosno realizaciji projekata u oblasti obnovljivih izvora energije najavivši skori početak izgradnje hidroelektrane (HE) Komarnica, montažu osmog agregat HE Perućica od 54 megavata (MW), vjetroelektrane (VE) Gvozd 2 snage 50 MW i solarne elektrane (SE) Briska gora instalisane snage od 200 do 250MW.

Realizacijom ovih projekata, kako je naveo Đukanović, uduplala bi se instalisana snaga proizvodnih objekata EPCG koja trenutno iznosi 883 MW.

Najčitanije

dusko knezevic, atlas grupa, pritvor

Kneževiću potvrđen pritvor

Podgorica, (MINA) - Vanraspravno vijeće Višeg suda predsjedniku Atlas grupe Dušku Kneževiću potvrdilo je...