fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSaradnja EPCG i Opštine Nikšić na projektu Sunčani grad

Saradnja EPCG i Opštine Nikšić na projektu Sunčani grad

Nikšić, (MINA-BUSINESS) – Predsjednik Odbora direktora Elektroprivrede, Milutin Đukanović i prvi čovjek Opštine Nikšić, Marko Kovačević potpisali su Memorandum o razumijevanju za projekat Sunčani grad, koji predstavlja izraz zajedničkog interesa elektroenergetske kompanije i lokalne samouprave u pravcu njenog daljeg urbanog razvoja.

Đukanović je kazao da je to jedan mali korak u realizaciji velikog projekta, strateški važnog za Elektroprivredu i grad Nikšić i ostale državne institucije.

“Pošto je EPCG vlasnik Željezare i njene cjelokupne imovine, a znatan dio imovine nalazi se van kruga same Željezare, skoro 400 hiljada kvadratnih metara. I Opština, takođe ima značajni dio površina u neposrednoj blizini”, rekao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, pošto EPCG odvaja znatna sredstva za rješavanje stambenih potreba njihovih radnika, a znaju da je to i želja lokalne samouprave, kao i ostalih institucija i ministarstava, osmislili su jednu inicijativu da u tom dijelu naprave stambeno-poslovni blok.

Đukanović je, kako je saopšteno iz EPCG, najavio da će međunarodni javni konkurs za izbor najboljeg idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja biti raspisan u naredna dva mjeseca.

„Imamo viziju, imamo i ambiciju da iskoristimo ovaj posjed koji pripada EPCG i da se na taj način Elektroprivreda pojavi kao investitor“, naveo je Đukanović.

Kovačević je ocijenio da je ovo istorijski trenutak za grad Nikšić.

„Potpisivanje ovog Memoranduma i kretanje u realizaciji takvog projekta znači da jednom prostoru koji je bio prepoznat „na ovakav ili onakav način“, pokušamo da damo drugu dimenziju, gdje će grad Nikšić nastaviti da se razvija jednom boljom dinamikom nego do sada, kada govorimo o ovom ambijentu”, rekao je Kovačević.

On je naveo da su na čitavom tom prostoru planirana značajna ulaganja svjetskih investitora.

“Recimo Big Fashion treba da dođe u taj dio grada i tu će nastati jedna nova urbana cjelina. Nešto što je bilo prepoznato kao problem, kao nerješiva situacija, gledaćemo da riješimo, takođe da riješimo stambena pitanja zaposlenih u Opštini i u drugim državnim institucijama koje djeluju na teritoriji Nikšića”, kazao je Kovačević.

Potpisivanju Memoranduma, ispred EPCG, osim predsjednika Odbora, prisustvovali su izvršni rukovodilac Direkcije za razvoj i investicije, Ivan Mrvaljević i izvršni direktor EPCG – Solar gradnja, Ranko Vuksanović.

Ispred Opštine Nikšić, potpisivanju su prisustvovali savjetnik predsjednika Opštine, Miljan Mijušković i saradnica na pripremi projekta iz Agencije za projektovanje i planiranje, Mira Nikolić.

Nikolić je navela da na taj način Opština želi da da novu šansu prostoru pored Željezare.

„Prvo ćemo imati jedan poslovno stambeni kompleks koji može da ima od 500 do hiljadu stambenih jedinica. To možemo slobodno nazvati „novi mali grad“ koji će da ima sve što je potrebno za jednu živu zajednicu, odnosno igralište, vrtiće, sportski tereni, bazen, poslovni sadržaji“, precizirala je Nikolić.

EPCG planira da sličnu ponudu uputi i drugim zainteresovanim državnim institucijama, kao što su Ministarstvo prosvjete, MUP i Ministarstvo zdravlja.

Đukanović je kazao da će to značiti jedan novi pogled na grad Nikšić, značiće razvoj i modernizaciju ovog grada.

“EPCG će snositi troškove za ovu investiciju i prvi korak jeste da se napravi jedna vizuelizacija tog prostora”, zaključio je Đukanović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije