fbpx
NaslovnicaMINA BusinessRogošić: U Podgorici 37 odsto manje turista nego 2019.

Rogošić: U Podgorici 37 odsto manje turista nego 2019.

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – U Glavnom gradu trenutno boravi 37 odsto manje turista u odnosu na isti period 2019. godine, saopštila je direktorica Turističke organizacije (TO) Podgorica, Irena Rogošić.

„Prošlog petka je to bilo 15 odsto. Ta brojka varira iz dan u dan, ali smo i dalje zadovoljni posjetom. U julu je ostvareno oko 36 hiljada noćenja, a samo u prvoj polovini avgusta oko 24 hiljade“, rekla je Rogošić agenciji Mediabiro.

Podgoricu trenutno posjećuju dominantno gosti iz regiona, odnosno iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije, Albanije i sa Kosova.

„Tu su i gosti iz Hrvatske i Rusije, Njemačke, Kine, Francuske, Italije, Poljske i Izraela. Dolaze gosti iz cijelog svijetam, a tu su, iako malobrojni, i gosti iz Argentine, Australije, Novog Zelanda, Čilea, Venecuele, Kolumbije i Senegala“, navela je Rogošić.

Ona je podsjetila da je Podgorica dominantno kongresna destinacija, da nema izraženu sezonalnost i da se gosti zadržavaju u prosjeku dva dana.

„Ulažemo velike napore da produžimo dane zadržavanja, kreiranjem novog sadržaja i promovisanjem aktivnog turizma kako posjetioci ne bi dolazili samo radi biznisa i posla“, saopštila je Rogošić.

Kada je riječ o naplati boravišne takse, ona je navela da je u prvih šest mjeseci ostvareno 37 odsto manje prihoda u odnosu na isti period 2019. godine.

Turisti koji posjete Podgoricu, najviše se interesuju za krstarenje Skadarskim jezerom i gradske ture.

„Mi im preporučujemo tri nove kulturno istorijske pješačke rute, a to su revolucionarne rute na koje smo ponosni. Jedna obuhvata Staru Varoš, zatm spomenička i muzejska ruta i treća ruta koja kreće ispod crkve Sverog Đorđa – Brdo Gorica i Trijebač“, objasnila je Rogošić.

Ona je dodala da se u nedjelju nastavlja manifestacija pod nazivom Ajmo na Moraču.

„Program je koncipiran tako da je odvojen dječiji od sadržaja za odrasle. Ne bi trebalo da bude velike gužve i sve epidemiološke mjere će biti ispoštovane. U nedjelju će nastupiti violonistkinja Verica Čujković i DJ, a biće organizovana i vožnja kajakom i spuštanje gumama niz Moraču”, rekla je Rogošić.

Ona je kazala da će u ponedjeljak mališani imati priliku da slikaju na dva velika platna, dok će u muzičkom dijelu programa nastupiti Komnen Vujović i hor Zvjezdice.

Manifestacija završava nastupom Andrijane Božović i uz izložbu radova sugrađana sa slikarske radionice organizvane druge večeri od otvaranja manifestacije, početkom avgusta.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije