fbpx
NaslovnicaMINA BusinessRekord na auto-putu daleko od održivosti

Rekord na auto-putu daleko od održivosti

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – U nedjelju, 13. avgusta na dionici auto-puta Podgorica – Mateševo postavljen je novi rekord u broju prolazaka vozila od 15,55 hiljada, što je daleko od njegove održivosti, pišu Vijesti.

Prema podacima Monteputa, to je treći put za 13 mjeseci rada ove dionice da je broj dnevnih prolazaka prešao brojku od 15 hiljada vozila. Dionica auto-puta je taj dan prihodovala oko 60 hiljada EUR, pišu Vijesti.

Broj prolazaka je tek početkom jula narastao na preko deset hiljada, a tokom zime i proljeća radnim danima broj prolazaka je bio prosječno oko četiri hiljade, a vikendima je dolazio do sedam ili osam hiljada prolazaka.

Dvije godišnje rate za ovu dionicu auto-puta, s kamatama, iznose oko 80 miliona EUR. Da bi se od naplate putarine mogle vraćati rate za kredit, potrebno bi bilo da prosječan broj dnevnih prolazaka bude oko 60 hiljada vozila, odnosno četiri puta veći od sadašnjeg maksimuma.

Prema studiji izvodljivosti auto-puta Bar – Boljare koju je izradio Louis Berger Sas 2008. godine, u najpovoljnijoj varijanti broj prolazaka vozila na dionici Podgorica – Mateševo bi 2027. godine, do kada je bilo planirano da se izgrade i ostale dionice, iznosio 23,24 hiljada vozila.

Od početka godine do 14. avgusta ovom dionicom auto-puta prošlo je 1,42 miliona vozila.

Monteput upravlja tunelom Sozina i ovom dionicom auto-puta, a zadužen je i za pripremu tehničke dokumentacije za ostale dionice auto-puta Bar – Boljare. Prema planu kompanije za ovu godinu od naplate putarine kroz Sozinu očekuju prihod od 11 miliona EUR, a od auto-puta 9,4 miliona EUR, od prodaje izgrađenih trafostanica i druge elektroenergetske infrastrukture CEDIS-u i CGES-u od 42,5 miliona EUR, tako da će sa još nekim manjim prihodima ukupni iznositi 63,6 miliona EUR.

Od prodaje energetskih objekata Monteput planira da odmah vrati kredit od 41 milion EUR, uzet za njihovu izgradnju.

Ukupni rashodi za funkcionisanje tunela Sozina, s troškovima zaposlenih, procijenjeni su na 4,88 miliona EUR, a na dionicu auto-puta na 8,1 milion EUR.

Troškovi funkcionisanja službe koja se bavi pripremom dokumentacije za ostale dionice auto-puta iznosiće nešto preko milion EUR. S ostalim troškovima i porezima ukupni rashod Monteputa iznosiće 62,6 miliona EUR, odnosno prema ovom planu ostvariće profit od milion EUR.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Remi Budućnosti, Elektroprivreda ubjedljiva

Podgorica, (MINA) - Šahisti Omladinca remijem protiv Budućnosti obilježili su prvo kolo Premijer lige...