fbpx
16 C
Podgorica
September 28, 2022.
NaslovnicaMINA BusinessRekonstruisana TS Kumbor puštena u pogon

Rekonstruisana TS Kumbor puštena u pogon

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS) je puštanjem u pogon rekonstruisane trafostanice 35/10kV Kumbor, uspješno okončao projekat za čiju realizaciju je izdvojeno oko 1,8 miliona EUR.

„Realizacijom ove investicije omogućeno je znajačno poboljšanje kvaliteta i stabilnosti u napajanju za oko 2,8 hiljada korisnika na turistički izuzetno atraktivnom području: Đenovića, Kumbora, Zmijica, Kišića i dijela Zelenike“, navodi se u saopštenju.

Područje hercegnovske opštine napajaju električnom energijom sedam trafostanica naponskog nivoa 35/10kV (Baošići, Klinci, Igalo, Herceg Novi, Topla, Bijela i Kumbor), kao i trafostanica 110/35kV Herceg Novi.

„Rekonstrukcijom TS Kumbor kvalitet i pouzdanost u napajanju električnom energijom podignuta je na značajno viši nivo, a omogućena je i relaksacija kompletnog sistema naročito u periodu ljetnjeg opterećenja. Ova investicija je neophodan infrastrukturni preduslov za valorizaciju područja Kumbora, koje je prepoznato kao prestižna turistička lokacija, naročito nakon gradnje rizorta Porto Novi“, rekli su iz CEDIS-a.

Takođe, rekonstrukcijom TS Kumbor stvoreni su preduslovi i za dalji razvoj mreže i priključenje novih korisnika.

„Projekat je podrazumijevao građevinsku rekonstrukciju postojećeg objekta trafostanice, zamjenu kompletnog 35kV i 10kV postrojenja, kao i ugradnju transformatora (35/10kV 2 x 12,5MVA). Izvođač radova je kompanija Electro Team iz Budve, sa podugovaračima Ekvidistanca iz Bara i Europrojekt iz Podgorice“, kazali su iz CEDIS-a.

Izvršni direktor, Vladimir Čađenović, rekao je da je CEDIS uspješna kompanija koja razvija i investira značajna sredstva u svoju infrastrukturu i uspijeva da prati u stopu razvojne planove crnogorske privrede.

„Trafostanica Kumbor je izuzetno važan objekat i u značajnoj mjeri će doprinijeti sigurnosti i relaksaciji sistema, naričito u ljetnjem periodu. U hercegnovsku elektrodistributvnu mrežu i objekte uloženo je preko 4,4 miliona EUR tokom protekle četiri godine, od čega oko 1,8 miliona EUR u projekat ugradnje elektronskih brojila na daljinsko upravljanje“, kazao je Čađenović.

Do kraja prošle godine, kako je naveo, kroz projekat revitalizacije srednjenaposnske i niskonaponske mreže, na području ove opštine uloženo je preko 617 hljada EUR, dok se ove godine radilo na dalekovodu Travunija, kao i na revitalizaciji dalekovoda Hotel Park, sa kojeg sa napaja oko 600 mjernih mjesta na području od Kamenara do Đurića.

„Nastavićemo ovim tempom, jer naš prioritet je besprekorno napajanje električnom energijom i zadovoljni korisnici elektrodistibutivnog sistema“, dodao je Čađenović.

Predsjednik Opštine Herceg Novi, Stevan Katić, naveo je da je objekat pušten u rad u pravo vrijeme, odnosno u periodu kada je zbog velikog broja turista stabilno napajanje električnom energijom od izuzetne važnosti i dodao i da se na ovaj način ne podiže samo nivo kvaliteta usluge za turiste i goste Herceg Novog, već i za lokalno stanovništvo, čime se obezbjeđuje bolji životni standard.

„Moram istaći zadovoljstvo aktivnostima CEDIS-a u Herceg Novom i saradnjom koju smo imali tokom posljednjih nekoliko mjeseci. O napretku svih nas kao društva ne možemo govoriti ako nemamo riješena osnovna pitanja, poput vodosnabdijevanja ili napajanja električnom energijom“, kazao je Katić.

On je naveo da vjeruju da će i u narednom periodu jedni drugima biti snažna podrška, ne samo u cilju poboljšanja elektrodistributivnog sistema, već i uticaja na naše građane i životni standard.

„Skoro tri hiljade naših sugrađana sada ima znatno kvalitetnije i stabilnije napajanje električnom energijom i siguran sam da ćemo i u narednom periodu vidjeti još značajnih investicija od CEDIS-a u Herceg Novom“, kazao je Katić.

Osim Kumbora, na nivou primarne mreže u toku su i aktivnosti na realizaciji projekata izgradnje trafostanica 35/10kV Velje Brdo i Duklo, kao i rekonstrukcija 10kV postrojenja u podgoričkoj TS 35/10kV Centar.

„Za realizaciju navedenih investicija izdvojeno je oko pet miliona EUR. CEDIS paralelno realizuje i završne aktivnosti u sklopu druge godine projekata revitalizacije srednjenaponske i niskonaponske mreže na ruralnom području širom Crne Gore“, navodi se u saopštenju.

Vrijednost ugovorenih radova na projektima revitalizacije iznosi oko 26 miliona EUR. U pripremi je i višemilionski projekat implementacije SCADA sistema za daljinski nadzor i upravljanje distributivnom mrežom, kao i treća proširena faza projekta ugradnje elektronskih brojila na daljinsko upravljanje.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije