fbpx
NaslovnicaMINA BusinessRebalans verifikacija zatečenog stanja

Rebalans verifikacija zatečenog stanja

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Rebalans budžeta za ovu godinu je verifikacija zatečenog stanja javnih finansija, saopštio je ministar finansija Aleksandar Damjanović i dodao da će nastojati da nedostajuća sredstva obezbijedi prevashodno na domaćem finansijskom tržištu.

On je na sastanku sa ambasadorkom Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Crnoj Gori, Judy Rising Reinke i šefom ekonomske sekcije te Ambasade, Walterom Andonovim, kazao da je takvo zatečeno stanje javnih finansija zahtijevalo neophodnu sanaciju posljedica prethodnih, sa aspekta odgovornog upravljanja javnim finansijama, neutemeljenih odluka bivše Vlade.

Obrazlažući potrebu neophodnog zaduživanja, Damjanović je ponovio da će nastojati da nedostajuća sredstva obezbijedi prevashodno na domaćem finansijskom tržištu.

Rebalans budžeta za ovu godinu će se, kako očekuje, do kraja mjeseca naći u skupštinskoj proceduri.

Teme razgovora bili su i aktuelni sajber napadi na državnu informatičku strukturu i regionalna inicijativa Otvoreni Balkan. Damjanović je informisao da su ostvareni pomaci kada je u pitanju otklanjanje šteta i kreiranje sistema odbrane, unapređivanjem bezbjednosti, s ciljem prevencije eventualnih budućih napada.

Damjanović i Rising Reinke su razgovarali o regionalnoj inicijativi Otvoreni Balkan za koju je Damjanović kazao da predstavlja mogućnost trajne stabilnosti i rješavanja otvorenih susjedskih pitanja, na način koji omogućava da se ekonomija pozicionira na primarno mjesto u državama Zapadnog Balkana.

Damjanović je ovom prilikom prenio pozitivna iskustva zemalja članica ove inicijative, koja je imao priliku da čuje na nedavno održanom sajmu Vinska vizija Otvoreni Balkan u Beogradu.

Rising Reinke je kazala da Sjedinjene Države podržavaju sve regionalne inicijative koje jačaju saradnju među zemljama Zapadnog Balkana, očekujući da takve inicijative budu u potpunosti inkluzivne, kompatibilne sa putem priključenja Crne Gore Evropskoj uniji i podržane od građana.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije