fbpx
NaslovnicaMINA BusinessRCC podržava najbolja digitalna rješenja na Zapadnom Balkanu

RCC podržava najbolja digitalna rješenja na Zapadnom Balkanu

Sarajevo, (MINA-BUSINESS) – Saradnja za regionalnu saradnju (RCC), treći put zaredom, pokreće online takmičenje za najbolje digitalne ideje i rješenja sa Zapadnog Balkana – Balkathon 3.0, koje se mogu dostaviti do 24. maja.

„Ove godine tražimo svježe, inovativne i jedinstvene ideje u pet kategorija, odnosno eCommercu (virtualni promotivni alati, video i marketing uticaja), poljoprivredi, prehrambenoj tehnologiji i ruralnom razvoju, kao i obnovljivoj/održivoj energiji, u šta spadaju solarna, energija vjetra, hidroenergija, energija plime i oseke, geotermalna i energija biomase“, navodi se u saopštenju.

U te kategorije spadaju i prevoz i logistika, kao i ostalo, što obuhvata medicinska tehnologija/biotehnologija/zdravstvena tehnologija, blockchain i kibernetička sigurnost, zabava i gaming, čiste i zelene tehnologije.

Novost ovog kruga Balkatona je širi izbor tema, s ciljem podsticanja regionalne saradnje kao i pomoći regiji u savladavanju prepreka na putu ka ekonomskom oporavku i rastu.

„Pozivamo kompanije i građane iz regiona da se prijave sa inovativnim rješenjem kao odgovorom na izazove našeg svakodnevnog života“, naveli su iz RCC-a.

Timovi koji uđu u uži izbor Balkathona 3.0 imaće, kako se dodaje, priliku da osvoje dvodnevni mentorski program sa iskusnim stručnjacima, šansu da implementiraju svoje rješenje u regiji Zapadnog Balkana i osvoje jednu od šest nagrada iz nagradnog fonda od 60 hiljada EUR.

„Nagradićemo šest pobjedničkih ideja – četiri iz svake od glavih kategorija i dvije iz kategorije ostalo, sa po deset hiljada EUR“, kazali su iz RCC-a.

RCC je prošle godine nagradio šest od 90 prijavljenih timova sa Zapadnog Balkana sa 54 hiljade EUR za najbolja inovativna rješenja u kategorijama Pametni gradovi, E-zdravstvo, Zeleni gradovi i E-poduzetnik, koji su iskoristili finansijsku podršku da u potpunosti razviju svoje digitalna rješenja.

„Balkathon 3.0 je otvoren za timove sastavljene od učesnika iz ekonomija Zapadnog Balkana. Timovi se podstiču da među svoje članove uključe kvalifikovane pojedince, ICT kompanije, studente, nevladine organizacije, obrazovne ustanove, nove (start-up) kompanije“, precizira se u saopštenju.

Timovi koji uđu u uži izbor će započeti takmičenje i raditi na razvoju svojih rješenja sa iskusnim mentorima 26. i 27. maja.

Službena ceremonija dodjele nagrada će se organizirati u hibridnom formatu 3. juna, a prenosiće se uživo na profilima društvenih mreža RCC-a.

Sve što treba znati o Balkathonu je dostupno na https://www.rcc.int/balkathon/, a ovaj projekat finansira Evropska unija.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije