fbpx
NaslovnicaMINA BusinessRazvoj sjevera traži intenzivna ulaganja u infrastrukturu

Razvoj sjevera traži intenzivna ulaganja u infrastrukturu

Bijelo Polje, (MINA-BUSINESS) – Sjever Crne Gore zaslužuje i očekuje dodatna i intenzivna ulaganja u kapitalnu, razvojnu, turističku i društvenu infrastrukturu, ocijenjeno je na Bjelopoljskom biznis forumu.

Iz Privredne komore (PKCG) je saopšteno da je fokus skupa na održivom razvoju, posebno sjevera Crne Gore kako bi se smanjila uvozna zavisnost i iseljavanje stanovništva, a samim tim dao doprinos cjelokupnom ekonomskom i društvenom prosperitetu Crne Gore.

Dvodnevni događaj, koji Opština Bijelo Polje organizuje u saradnji sa PKCG i Investiciono- razvojnim fondom (IRF) u hotelu Franca, okupio je više od 100 učesnika iz Crne Gore i regiona, među kojima su predstavnici donosilaca odluka na državnom i opštinskom nivou, domaćih i međunarodnih finansijskih institucija, kompanija, stručne i naučne javnosti.

Predsjednica PKCG, Nina Drakić, kazala da je na sjeveru skoncentrisan značajan dio ukupnog razvojnog potencijala Crne Gore, te da je njegov doprinos ekonomiji veći sa začetkom kapitalnih investicija i ulaganja u razvojne projekte.

Prema njenim riječima, tri pitanja se nameću kao krucijalna – evidentno nedostatna razvojna infrastruktura, nedostatak stručne radne snage uz negativna demografska kretanja, te nedovoljno sinhronizovan sistem ili aktivnosti koje omogućavaju bolju saradnju privrede i finansijskih institucija.

Drakić se osvrnula na rezultate posljednjeg istaživanja koje je realizovala Komora, a pokazuju da preduzeća iz sjevernog regiona nepovoljnije ocjenjuju fiskalne i parafiskalne namete od onih iz centralnog i južnog.

“Kompanije sjeverne regije lošije od ostalih ocjenjuju efikasnost finansijskih institucija te iskazuju određenu skepsu po pitanju rasta zaposlenosti i očekivanog prometa. Ocjena privrede je da su najveće biznis barijere: siva ekonomija, nedostatak radne snage, neadekvatna zakonska rješenja, spora naplata potraživanja i neefikasna državna administracija”, navela je Drakić.

Ona smatra da realna ekonomija traži reakcije u realnom vremenu, i oni iz Privredne komore ova pitanja otvaraju i potenciraće ih sve dok zajednički ne dođu do adekvatnih odgovora ili pretpostavki za razvoj biznisa.

Drakić je istakla veliki razvojni potencijal poljoprivrede, kao i značaj snažnijeg promovisanja i korišćenja gastronomskih specifičnosti sjevera u turizmu i ugostiteljstvu.

“Sa ovog foruma treba poručiti donosiocima odluka da sjever Crne Gore zaslužuje i očekuje dodatna i intenzivna ulaganja u kapitalnu, razvojnu, turističku i društvenu infrastrukturu”, navela je Drakić.

Predsjednik Opštine Bijelo Polje, Petar Smolović, istakao je da je ovo grad otvorenih vrata i multikulturalnosti, koji baštini dugu tradiciju ekonomskog razvoja, ali prije svega dobrih međuljudskih odnosa.

“Bijelo Polje predstavlja centar sjevera Crne Gore, a samim tim i centar ekonomskog razvoja, stoga nam je i pripala čast da organizujemo jedan ovakav forum”, kazao je Smolović.

Prema njegovim riječima, kada su prije četiri godine odlučili da naprave forum u Bijelom Polju, imali su snažnu podršku 41. Vlade, kao i njenog tadašnjeg predsjednika, Duška Markovića.

“Željeli smo da na jednoj strani spojimo lokalnu i državnu vlast, akademske, finansijske i međunarodne institucije, te sve donosioce odluka, zajedno sa nosiocima privredne aktivnosti, koji predstavljaju ključ i suštinu privrednog razvoja”, naveo je Smolović.

On je posebno apostrofirao da se bjelopoljskim forumom želi ukazati na to šta koči razvoj sjevera i koji su njegovi suštinski problemi.

“Danas smo ovdje da razmijenimo argumente i vidimo koje su to spone i zajednički interesi privrede, vlasti, ekonomije i finansijskih institucija, kako bi sinergisjkim djelovanjem prevazišli probleme i dali dodatni impuls sjeveru”, poručio je Smolović.

Kako je kazao, mora se više raditi na valorizaciji Sjevera, jer je u svim državama svijeta sjever taj koji je bogat.

Predsjednik Odbora direktora Investiciono-razvojnog fonda (IRF), Velizar Kaluđerović, poručio je da IRF igra ključnu ulogu u podržavanju ekonomske politike Vlade Crne Gore, usmjerene ka postizanju održivog i inkluzivnog ekonomskog rasta.

“Naša posvećenost razvoju zelene ekonomije, digitalne transformacije, regionalnoj saradnji i povezanosti, kao i unapređenju konkurentnosti, ostaje nepokolebljiva”, kazao je Kaluđerović.

Prema njegovim riječima, moramo biti svjesni da neujednačen regionalni razvoj u Crnoj Gori predstavlja kontinuiran izazov, stoga je neophodno ulažiti dodatne napore za podršku njegovom prevazilaženju.

“Sjeverni region, obilježen bogatstvom prirodnih resursa, ali i izazovima, nudi izuzetan potencijal za investiranje i razvoj u sektorima poput turizma, poljoprivrede, drvne industrije i energetike”, kazao je Kaluđerović.

On je istakao da osiguravanje adekvatnih resursa, infrastrukture i podrške ovom području može stimulisati stvaranje novih radnih mjesta, unapređenje životnog standarda stanovništva, te stvaranje dodatne vrijednosti za crnogorsku ekonomiju u cjelini.

U ime predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića, uspješan rad učesnicima Bjelopoljskog biznis foruma poželio je njegov savjetnik za regionalni razvoj Aleksandar Stijović, riječima da svi, kroz institucije koje predstavljaju, treba da utiču na poboljšanje investicione klime i uklanjanje biznis barijera kako bismo privukli održive investicije i kredibilne investitore neophodne za dalji razvoj države.

“Crnoj Gori su potrebna održiva radna mjesta i nove fabrike, dodatno potrebno je da jačamo i diversifikujemo turističku privredu i razvijamo ruralni, sportski i zdravstveni turizam”, rekao je Stijović.

On smatra da na polju poljoprivrede i trgovine treba da doprinijeti boljoj povezanosti i saradnji poljoprivrednih proizvođača sa potrošačima, kao i sa sektorom turizma. Pored toga, razvojne šanse su na polju energetike i energetske efikasnosti, kao i IT tehnologija i digitalizacije.

“Naš zajednički zadatak je da promovišemo dobre prakse, da predstavimo rešenja i vizije razvoja svih ovih sektora u našoj zemlji. Da u saradnji sa bankarskim sektorm i investicionim fondovima stvorimo poslovno okruženje koje će podsticajno djelovati na razvoj posebno malog i srednjeg biznisa”, rekao je Stijović.

Takođe, potrebno je da se na nivou države i opština urade prostorno planski dokumenti, neophodna infrastruktura i digitalizuju servisi, kako bismo konkretnim rešenjima i mjerama podstakli i velike investitore da ulažu kod nas.

Na panelu Stanje ekonomije na sjeveru Crne Gore govoriće predsjednici opština Mojkovac, Berane, Gusinje i Bijelo Polje, Ivan Ašanin, Vuko Todorović, Anela Čekić, Petar Smolović, te privrednik Miroje Zejak.

O mogućnostima za implementaciju i finansiranje investicionih i razvojnih projekata će biti riječi tokom drugog panela a učestvovaće izvršna direktorica IRF Irena Radović, šef Evropske banke za obnovu i razvoj u Crnoj Gori Remon Zakaria, generalna sekretarka Zajednice opština Crne Gore Mišela Manojlović i predsjednik OU bankarstva PKCG Miloš Miketić.

Na temu Nove prilike za razvoj zasnovane na znanju i inovacijama razgovaraće ministarka nauke Biljana Šćepanović, izvršni direktor IPC Tehnopolis Đorđe Malović, izvršna direktorica Fonda za inovacije Bojana Femić Radosavović i predstavnica Digitalne akademije Digital bee Valentina Radulović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Olimpijakos slavio na Vila parku

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Olimpijakosa pobijedili su večeras u Birmingemu ekipu Aston Vile 4:2,...