fbpx
NaslovnicaMINA BusinessRazmotriti prelazak Instituta u stoprocentno vlasništvo države

Razmotriti prelazak Instituta u stoprocentno vlasništvo države

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Jedno od mogućih rješenja pitanja Instituta „Simo Milošević“ u Igalu moglo bi biti prelazak u stoprocentno vlasništvo države, saopštio je ministar finansija Aleksandar Damjanović.

On je, u jutarnjem programu TVCG Dobro jutro Crna Goro, kazao da je za sada spriječeno uvođenje stečaja u Institutu, ali da osim duga prema Srbiji taj institut ima i preski dug, dug prema Investiciono razvojnom fondu (IRF), komercijalnim bankama i dobavljačima, te da se u rješavanje problema moraju uključiti svi relevantni faktori u zemlji, prenosi portal RTCG.

Damjanović, koji se u srijedu sastao sa kolegom iz Srbije, Sinišom Malim, saopštio je da je cilj Ministartsva finansija bio da Institut izbjegne stečaj, u čemu se, za sada uspjelo.

“Dogovoreno je da Institut neće biti uveden u stečaj. Radi se o milionskom dugu, ali taj scenario smo uspjeli za sada da spriječimo i dogovorili smo da se to pitanje što prije riješi. Postoji i određeni dug Srbije koji bi djelimično mogao da kompezuje ovaj dug. Na Vladi ćemo pokrenuti ovo pitanje“, naveo je Damjanović.

On je dodao da, osim toga Institiut ima i poreski i dug prema IRF-u, komercijalnim bankama i dobavljačima, i ukupan dug je oko nekih 30 miliona EUR.

„Scenario je problematičan i na taj način Institut ne može da posluje”, rekao je Damjanović.

On je kazao da država Srbija nije zainteresovana da bude u suvlasničkoj strukturi, ali da su se složili da je dobra dieja da se osiguranici Fonda za zdravstvo Srbije liječe u Igalu.

Damjanović je podsjetio da je ranije postojao takav ugovor i da je u tom periodu Institut imao rekordne prihode.

Kao jedno od rješenja situacije u Institutu, on vidi i promjenu vlasništva, koja bi u tom slučaju imala stoprocentno vlasništvo.

“Znate da je Institut 45 odsto u vlasništvu akcionara. Nije lako ići u proces otkupa tih akcija, ali onda bi se mogao Institut pretvoriti u javnu bolnicu, koja bi onda bila gradska bolnica Herceg Novi. To je izuzetno složen problem koji je naslijeđen i proizvod je višedecenijskog zanemarivanja. Svaka direktna državna pomoć je nezakonita i moramo naći model koji će dugoročno riješiti to pitanje”, smatra Damjanović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

dusko knezevic, atlas grupa, pritvor

Kneževiću potvrđen pritvor

Podgorica, (MINA) - Vanraspravno vijeće Višeg suda predsjedniku Atlas grupe Dušku Kneževiću potvrdilo je...