NaslovnicaMINA BusinessRazmatrali mogućnosti podrške svršenim studentima Pomorskog fakulteta

Razmatrali mogućnosti podrške svršenim studentima Pomorskog fakulteta

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Različiti modaliteti podrške i stimulansa za mlade ljude da stiču visoko pomorsko obrazovanje i da kao uspješni studenti imaju priliku da lakše konkurišu i pristupe renomiranim svjetskim kompanijama razmatrani su na sastanku predstavnika Pomorskog fakulteta Kotor i resornih ministarstava.

Sastanku održanom u ponedjeljak sa predstavnicima ministarstava kapitalnih investicija i prosvjete, nauke, kulture i sporta prisustvovao i šef kadetskog programa brodarske firme Bernhard Schulte Shipmanagement (BCM) sa Kipra, Athanasios Panoutsopoulos.

“Osnovna ideja sastanka bila je podrška svršenim studentima tehničkih studijskih Pomorskog fakulteta Kotor da lakše i brže dođu do kvalitetnog zaposlenja na svjetskim kompanijama”, navodi se u saopštenju Ministarstva kapitalnih investicija.

Naime, studenti studijskih programa Nautika i pomorski saobraćaj, Brodomašinstvo i Pomorska elektrotehnika trenutno nemaju mogućnost učestvovanja u aktuelnom Programu stručnog osposobljavanja lica sa stečenim visokim obrazovanjem Uprave za kadrove.

“U tom smislu, diskutovalo se na temu mogućeg programa na osnovu kojega bi diplomiranim studentima ovih specifičnih usmjerenja bio omogućen stimulans u smislu određene nadoknade za vrijeme pripravničkog staža, odnosno kadeture”, dodaje se u saopštenju.

Takođe, u tako razvijenom programu, mogle bi da učestvuju i domaće i strane brodarske kompanije na osnovu čijih garancija bi diplomirani studenti mogli da konkurišu za pripravničke nadoknade/dodatke koji bi bili definisani i obezbijeđeni od Ministarstva kapitalnih investicija.

U ime Ministarstva kapitalnih investicija u čijim prostorijama je sastanak održan, sastanku je kratko prisustvovao ministar Mladen Bojanić, a učestovali su državni sekretar Ministarstva, Zoran Radunović, načelnica Direkcije za primjenu standarda pomorske sigurnosti gospođa Snežana Đurković, dok je ispred Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta, sastanku prisustvovala direktorica direktorata za tercijarno obrazovanje, Neda Ojdanić.

Pomorski fakultet Kotor predstavljali su dekan Špiro Ivošević i Zorica Đurović.

Panoutsopoulos upoznao je prisutne sa postojećim modelima saradnje i podrške u drugim zemljama, uz savjete i preporuke za omogućavanje renomiranim kompanijama da učestvuju u ovom programu, kao i za mjere predostrožnosti koje treba preduzeti kako bi ovaj program bio stimulans mladim ljudima da se posvete ovoj izazovnoj i lijepoj profesiji, ali ih istovremeno i zaštitio od nedostatka informacija i samovolje brodarskih kompanija.

U tom smislu, svi studenti i sve zainteresovane kompanije imali bi ravnopravan status u okviru programa.

Panoutsopoulos je ikazao posebno zadovoljstvo performansama alumnista Pomorskog fakulteta Kotor koji su danas uspješni pomorci kojima se povjeravaju pomorski sistemi najsavremenijih brodova ove renomirane brodarske kompanije. Ovakav program mogao bi da za početak obuhvati 100 svršenih studenata na godišnjem nivou, a početak eventualne realizacije mogao bi se planirati za 2023. godinu.

Uz dobru volju iskazanu sa svih strana, sastanak je zaključen idejom da Pomorski fakultet Kotor uputi posebnu inicijativu prema Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta kako bi pravni tim Ministarstva razmotrio modalitete moguće realizacije ovakvog programa koji bi bio prilagođen specifičnim zahtjevima za stručno usavršavanje, odnosno kadeturu za početak karijere visokoobrazovanih kadrova pomorske struke.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije