fbpx
NaslovnicaMINA BusinessRazmatraju emitovanje obveznica za građane

Razmatraju emitovanje obveznica za građane

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crna Gora razmatra da u narednom periodu emituje obveznice za građane, saopštili su iz Ministarstva finansija, navodeći da su neke države regiona u toj oblasti imale pozitivna iskustva.

Ministar finansija Aleksandar Damjanović i državni sekretar u tom Vladinom resoru Ilija Vukčević, razovarali su danas sa direktorom Fonda za zaštitu depozita, Vojinom Vlahovićem, predsjednikom Upravnog odbora, Veskom Lekićem, kao i članovima Branislavom Božović, Dejanom Vujačićem i Vlastimirom Golubovićem.

„Na sastanku su prezentovani rezultati rada i finansijsko stanje Fonda, a razgovarano je i o mogućnostima pokretanja zakonodavne inicijative, kojom bi bilo omogućeno punopravno članstvo predstavnika Fonda u Savjetu za finansijsku stabilnost, kao i u radu stečajnih odbora, što je, kako je saopšteno, u skladu i sa preporukama Međunarodnog monetarnog fonda (MMF)“, navodi se u saopštenju.

Konstatovano je da postoji zainteresovanost za ulaganje sredstava Fonda u finansijske potrebe države.

U tom kontekstu, Damjanović je sagovornike informisao o predstojećoj službenoj posjeti Hrvatskoj, gdje će, kako je saopštio, sa ministrom finansija te zemlje, Markom Primorcem, između ostalog, razgovarati i o njihovom iskustvu emitovanja obveznica za građane, što razmatra da učini i Crna Gora u narednom periodu.

Damjanović je kazao da su i neke druge države regiona, poput Sjeverne Makedonije, imale pozitivna iskustva kada je riječ o emitovanju obveznica za građane.

Takođe je ocijenio da, budući da je domaći bankarski sektor likvidan, Crna Gora treba da razmotri preduzimanje konkretnijih koraka, čime bi se, stavljanjem jednog dijela tih sredstava za potrebe države, kroz eventualnu emisiju državnih zapisa, istovremeno omogućilo aktivnije učešće države na tržištu kapitala i dao doprinos oživljavanju samog tržišta aktivnijom ulogom građana.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije