fbpx
NaslovnicaMINA BusinessRazgovarano o modernizaciji platnog sistema Crne Gore

Razgovarano o modernizaciji platnog sistema Crne Gore

Vašngton, (MINA-BUSINESS) – Centralna banka (CBCG) je zainteresovana za priključenje TIPS (Target Instant Payment Settlement) klon projektu, koji je odobrila Evropska centralna banka (ECB), a koji bi tehnički realizovala Banka Italije, saopštila je guvernerka vrhovne monetarne institucije, Irena Radović.

Iz CBCG su saopštili da je TIPS klon nacionalni sistem instant plaćanja, koji omogućava izvršavanje transakcija u realnom vremenu, a koje su dostupne korisnicima 24 sata dnevno, sedam dana u sedmici, tokom cijele godine.

„U pitanju je sistem instant plaćanja koji je identičan TIPS platnom sistemu Evropske unije (EU)“, navodi se u saopštenju.

Delegacija CBCG, koju predvodi Radović, se tokom godišnjeg zasijedanja Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svjetske banke (SB), sastala sa guvernerom Banke Italije, Fabiom Panetom.

Na sastanku je bilo riječi o modernizaciji platnog sistema Crne Gore, kao jednim od preduslova za ubrzanje integracionih procesa ka EU.

Paneta je izrazio spremnost Banke Italije da implementira navedeni sistem instant plaćanja i naveo da je u pitanju značajan projekat u kontekstu približavanja standardima EU.

Radović je zahvalila Paneti na podršci Banke Italije, posebno iskazanu kroz učešće u više programa tehničke saradnje koji su pomogli CBCG da osnaži institucionalne, regulatorne i administativne kapacitete.

Delegacija CBCG sastala se i sa predstavnicima Odjeljenja za monetarna i kapitalna tržišta MMF-a, koje je predvodila pomoćnica direktora Dženifer Eliot.

Radović je zahvalila timu MMF-a na dosadašnjoj tehničkoj pomoći. Ona je izrazila očekivanje da će nastavak saradnje sa MMF-om, kroz buduće projekte, dodatno osnažiti CBCG, čineći je modernom, nezavisnom i transparentnom institucijom, koja uspješno odgovara na savremene izazove.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije