fbpx
NaslovnicaMINA BusinessRazgovarali o problemima privrednika iz oblasti carine i špedicije

Razgovarali o problemima privrednika iz oblasti carine i špedicije

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Nedovoljno razvijena saobraćajna infrastruktura, česte i skupe analize robe i prezahtjevna administracija neki su od problema privrednika iz oblasti carine i špedicije, na čijem uklanjanju će nadležne institucije raditi, ocijenjeno je na okruglom stolu u Podgorici.

Unija poslodavaca (UPCG) je, u saradnji sa Upravom prihoda i carina (UPC), organizovala okrugli sto za privrednike iz oblasti carine i špedicije, sa fokusom na unapređenju postojeće saradnje, prepoznavanju izazova u praksi i iznalaženju najboljih rješenja koja doprinose interesima carinskog sistema i preduzeća koja u njemu posluju.

Okrugli sto su otvorili predsjednik UPCG, Predrag Mitrović i vršilac dužnosti direktora UPC, Aleksandar Damjanović, koji su naglasili punu posvećenost jačanju međusobne institucionalne saradnje, kao i djelovanju usmjerenom ka unapređenju biznis ambijenta i otklanjanju biznis barijera koje ga karakterišu.

“Na sastanku je analizirano trenutno stanje u carinskom sistemu Crne Gore, dok su privrednici imali priliku da, iz ugla poslovanja i problema sa kojima se suočavaju, saopšte iste”, navodi se u zajedničkom saopštenju UPCG i UPC.

Nedovoljno razvijena saobraćajna infrastruktura, česte i skupe analize robe, prekomplikovani carinski postupci, nedosljedno poštovanje radnog vremena u određenim ispostavama, te prezahtjevna administracija bile su neke od tema današnjeg sastanka.

“Posebno je apostrofiran problem dvojakog tumačenja zakonskih rješenja i carinskih propisa, koji se čak mogu razlikovati od grada do grada, što stvara značajne probleme i troškove privrednicima, te je mnoge dovelo i do sudskih procesa po ovom osnovu”, navodi se u saopštenju.

Privrednici su, kako je saopšteno, zadovoljni dosadašnjom proaktivnom saradnjom sa Upravom, te efikasnošću odgovora koje dobijaju na redovne upite i zahtjeve prema tom organu, ali da mjesta za dalje napredovanja ima.

“Zahvaljujući veoma otvorenoj i direktnoj komunikaciji, uz potvrdu neophodnosti ovakvog vida komunikacije, dogovoreno je intenziviranje dosadašnje saradnje UPCG i UPC, kroz najavu niza zajedničkih aktivnosti koje će u narednom periodu biti realizovane”, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije