fbpx
NaslovnicaMINA BusinessRast nakon Powellovih komentara

Rast nakon Powellovih komentara

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica znatno porasle, nakon komentara predsjednika američke centralne banke Jeromea Powella o inflaciji, kamatnim stopama i situaciji u ekonomiji.

Dow Jones ojačao je 0,78 odsto na 34.156 bodova, dok je S&P 500 skočio 1,29 odsto na 4.164 boda, a Nasdaq indeks 1,9 odsto na 12.113 bodova, prenosi Hrportfolio.

Indeksi su završili u plusu, ali nakon vrlo nestabilnog trgovanja, jer su ulagači različito reagovali na Powellove komentare o ekonomskoj situaciji.

Predsjednik Feda kazao je na ekonomskom skupu u Vašingtonu da inflacija počinje da popušta, ali da će to, kako očekuje, biti dugi proces i da bi kamate mogle porasti više nego što se na tržištu očekuje, ako ekonomski pokazatelji ne budu u skladu s očekivanjima.

„Proces dezinflacije je počeo, a počeo je u proizvodnom sektoru, koji čini oko četvrtinu ekonomije. Taj će proces potrajati, ovo je tek vrlo rana faza”, kazao je Powell.

Popuštanje inflacije posljednjih mjeseci navelo je ulagače na zaključak da će Fed uskoro završiti ciklus povećanja kamatnih stopa, koji traje od marta i da će konačna kamata, odnosno kamata na kojoj bi Fed završio proces povećanja cijene novca, biti manja od pet odsto.

To je podstaklo snažan rast cijena dionica od početka godine.

Međutim, nakon što su u petak objavljeni podaci o snažnijem nego što se očekivalo rastu zaposlenosti u SAD-u u januaru, što podržava inflaciju, cijene su dionica u posljednja dva dana pale, a optimizam je splasnuo.

I Powell je priznao da nije očekivao tako snažne podatke s tržišta rada i poručio da to „pokazuje zašto očekujemo da će proces potrajati”.

Powellove poruke da inflacija popušta, ali da će Fed nastaviti da povećava kamate izazvale su nesigurno trgovanje na najvećoj svjetskoj berzi.

Međutim, cijene dionica su porasle, iako se ništa po pitanju očekivanja u vezi kamata nije promijenilo.

Tako se na tržištu novca očekuje da će Fed još barem na dvije sjednice povećati kamate po 0,25 procentnih bodova i da bi konačna kamata mogla dostići 5,1 odsto do jula.

Na evropskim berzama u utorak se trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,36 odsto na 7.864 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,16 odsto na 15.320 bodova, a pariski CAC 0,07 odsto na 7.132 boda.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Real nakon jedanaesteraca eliminisao Mančester siti, u polufinalu sa Bajernom

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri madridskog Reala i Bajerna iz Minhena biće rivali u polufinalu...

SC Derbi u finalu