fbpx
NaslovnicaMINA BusinessRast indeksa na Wall Streetu

Rast indeksa na Wall Streetu

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u ponedjeljak berzanski indeksi porasli, nadoknadivši dio gubitaka od prošle sedmice, a najviše je ojačao tehnološki sektor nakon vijesti da je osnivač Tesle, Elon Musk, kupio Twitter.

Dow Jones ojačao je 0,7 odsto na 34.049 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,57 odsto na 4.296 poena, a Nasdaq indeks 1,29 odsto na 13.004 boda.

S&P 500 indeks proveo je većinu trgovanja u negativnom području, da bi se u pozitivno probio nakon vijesti da je Musk za 44 milijarde USD kupio Twitter, prenosi Hrportfolio.

Cijena dionice te društvene mreže skočila je više od 5,5 odsto, a porasle su i cijene dionica drugih tehnoloških divova, kao što su Alphabet, Microsoft i Facebook.

Sve te kompanije će ovih dana objaviti kvartalne poslovne izvještaje, pa se ulagači nadaju boljim rezultatima nego što analitičari očekuju.

„Moglo bi se reći da su ulagači priželjkivali oporavak tehnološkog sektora, nakon oštrog pada prethodnih sedmica, no do vijesti o preuzimanju Twittera to nije išlo. Ta vijest bila je kao zeleno svjetlo za kupovinu”, rekao je trgovac u firmi Bright Trading, Dennis Dick.

Ove sedmice će poslovne izvještaje objaviti gotovo trećina kompanija iz sastava S&P 500 indeksa. Od 102 kompanije, koje su do sada to učinile, njih 77,5 odsto ostvarilo je veću zaradu nego što su analitičari očekivali.

Negativno su na tržište uticale i vijesti o širenju koronavirusa u Kini, što je već prije dovelo do “zatvaranja” Šangaja i nekoliko drugih gradova, a polako se uvode i restriktivne mjere u dijelovima Pekinga.

To će usporiti ionako usporen rast druge po veličini svjetske privrede, pa su cijene dionica na berzi u Šangaju u ponedjeljak zabilježile najveći dnevni pad od početka pandemije u februaru 2020. godine.

Zbog toga su i na evropskim berzama cijene dionica pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 1,88 odsto na 7.380 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,54 odsto na 13.924 poena, a pariski CAC 2,01 odsto na 6.449 bodova.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Dvosatna manifestacija umjesto tradicionalne šetnje

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Unija slobodnih sindkata (USSCG) sjutra će, umjesto tradicionalnom šetnjom, Međunarodni praznik...