fbpx
NaslovnicaMINA BusinessRast indeksa i pad prinosa na obveznice

Rast indeksa i pad prinosa na obveznice

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica porasle, jer su prinosi na državne obveznice skliznuli s najvišeg nivoa u 16 godina, ali i zbog bolje procjene daljeg poslovanja tehnološkog diva Nvidie.

Dow Jones ojačao je 0,54 odsto na 34.472 boda, dok je S&P 500 porastao 1,1 odsto na 4.436 bodova, a Nasdaq indeks 1,59 odsto na 13.721 bod, prenosi Hrportfolio.

Pozitivno je na tržište uticao pad prinosa na desetogodišnje američke državne obveznice s najvišeg nivoa u 16 godina.

Sedmicama su ti prinosi rasli, jer su rasla i strahovanja da bi američka centralna banka mogla još jednom do kraja godine povećati kamatne stope.

Međutim, ta strahovanja su splasnula nakon slabijeg nego što se očekivalo izvještaja o PMI indeksu. Taj je izvještaj pokazao da su poslovne aktivnosti u SAD-u u avgustu gotovo stagnirale, što je najslabiji podatak od februara.

To znači da se rast ekonomije usporava, što bi moglo dodatno oslabiti inflatorne pritiske, a to znači da Fed neće više imati razloga za povećanje cijene novca.

Zbog toga će u fokusu ulagača u petak biti skup zvaničnika najvećih centralnih banaka u svijetu u američkom gradiću Jackson Holeu. Komentari predsjednika Feda Jeromea Powella o situaciji u ekonomiji i kamatnim stopama mogli bi znatno uticati na smjer tržišta.

Ulagače su ohrabrili i bolji nego što se očekivalo poslovni rezultati, kao i procjene daljeg poslovanja proizvođača čipova Nvidie.

Cijena dionice Nvidie porasla je od početka godine više od 220 odsto, što se zahvaljuje euforiji u vezi razvoja umjetne inteligencije (AI).

„Ne samo brojke iz izvještaja, nego i poruke na konferenciji za medije o razvoju u području vještačke inteligencije imaće velikog uticaja na raspoloženje na tržištu”, kazao je Rick Meckler, partner u kompaniji Cherry Lane Investments.

Nvidia je dio grupe koju na tržištu nazivaju Sedam veličanstvenih, a koja uključuje i Apple, Microsoft te Teslu, i koja je najzaslužnija za snažan rast S&P 500 indeksa ove godine.

I na evropskim berzama cijene dionica su porasle. Londonski FTSE indeks porastao je 0,68 odsto na 7.320 bodova, dok je frankfurtski DAX ojačao 0,15 odsto na 15.728 bodova, a pariski CAC 0,08 odsto, na 7.246 bodova.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Korać i dalje na vrhu

Podgorica, (MINA) – Napadač Jedinstvo France, Žarko Korać, sa 17 postignutih golova zauzima prvo...