fbpx
NaslovnicaMINA BusinessRast cijena nafte iznad 58 USD

Rast cijena nafte iznad 58 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte u petak su porasle na međunarodnim tržištima iznad 58 USD, podržane signalima vodećih proizvođača da namjeravaju da istraju u ograničenju ponude, što je potisnulo u drugi plan upozorenje Međunarodne agencije za energetiku (IEA) o slabom rastu potražnje.

Na londonskom tržištu je cijena barela porasla 89 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 58,27 USD. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 79 centi višoj cijeni, od 53,33 USD, prenosi Hrportfolio.

Vodeći proizvođači nafte signalizovali su proteklih dana da namjeravaju da istraju u ograničavanju ponude kako bi uravnotežili tržište.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i grupa nezavisnih proizvođača, uključujući Rusiju, odlučili su u julu da produže sporazum o smanjenju proizvodnje 1,2 milona barela dnevno do marta naredne godine.

Neimenovani saudijski zvaničnik saopštio je u srijedu da će vodeća izvoznica nafte u OPEC-u u avgustu i septembru zadržati izvoz ispod sedam miliona barela dnevno kako bi se tržište uravnotežilo, a zalihe smanjile.

Iz Ujedinjenih Arapskih Emirata takođe je stigao signal da namjeravaju i dalje da podržavaju mjere uravnoteženja tržišta, prema objavi na Twitteru emiratskog ministra energetike Suhaila al-Mazroueija.

Ta očekivanja su potisnula u drugi plan izvještaj IEA, u kojem se ističe da je globalna potražnja za naftom u prvoj polovini godine rasla najsporijim tempom od 2008. godine, pritisnuta posustajanjem globalne ekonomije i trgovinskim ratom Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Kine.

IEA je ujedno snizila prognozu rasta potražnje za naftom u ovoj i narednoj godini, na 1,1 milion odnosno 1,3 miliona barela dnevno.

„Uprkos IEA-inom dodatnom smanjenju procjene rasta potražnje cijene nafte blago rastu budući da je čelnik IEA-e već najavio da će sniziti prognoze. Agencija pritom i dalje očekuje izraženiji pad zaliha u drugoj polovini godine”, tumači Giovanni Staunovo iz švajcarske banke UBS.

Iz ruskog ministarstva energetike poručili su da su IEA-ine procjene više-manje u skladu s njihovima i da je Moskva već prilikom produženja sporazuma o smanjenju proizvodnje uzela u obzir mogućnost usporavanja rasta potražnje za naftom.

OPEC nije objavio podatak o cijeni barela referentne korpe nafte svojih članica zbog vjerskog praznika u muslimanskom svijetu.

Najčitanije