fbpx
NaslovnicaMINA BusinessRast cijena nafte

Rast cijena nafte

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte porasle su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima prema 94 USD, podstaknute strahom od poremećaja u snabdjevanju zbog krize u Ukrajini koji je donekle ublažila diplomatska razmjena u potrazi za izlazom iz sukoba.

Cijene su na londonskom tržištu nakon podne porasle 42 centa u odnosu na prethodno trgovanje, na 93,95 USD. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 49 centi višoj cijeni, od 91,56 USD, prenosi Hina.

Trgovci pažljivo prate napetosti u Ukrajini i diplomatsku razmjenu Zapada i Rusije. Zapad optužuje Moskvu da priprema invaziju na susjeda, što ruska strana uporno opovrgava.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je u ponedjeljak da su američki predsjednik Joe Biden i ruski predsjednik Vladimir Putin načelno pristali na samit o Ukrajini, iako su iz Kremlja poručili da se sastanak trenutno nije u pripremi.

“Energija bi u slučaju velikog sukoba Rusije i Ukrajine mogla pretrpjeti vidnu kolateralnu štetu “, rekla je Helima Croft iz RBC-u.

Predsjednica Evropske komisije, Ursula von der Leyen, izjavila je da će Rusija, ako napadne Ukrajinu, biti odsječena od međunarodnih finansijskih tržišta i neće moći izvoziti koliko joj je potrebno da modernizuje privredu.

Veliki proizvođači u arapskom svijetu objavili su u nedjelju da Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njeni saveznici i u narednim mjesecima trebalo da povećavaju proizvodnju za 400 hiljada barela dnevno, odbijajući pozive da ‘ohlade’ cijene znatno većim snabdjevanjem.

Značajniji rast cijena zakočila je i mogućnošću povratka na tržište više od milion barela dnevno iranske nafte.

Portparol iranskog ministarstva vanjskih poslova Saeed Khatibzadeh rekao je da je u ponedjeljak u pregovorima o oživljavanju iranskog nuklearnog sporazuma iz 2015. postignut “značajan napredak”, nakon što je visoki zvaničnik EU u petak rekao da je dogovor vrlo, vrlo blizu.

Analitičari ocjenjuju da je tržište i dalje nedovoljno snabdjeveno i da bi dodatni bareli pomogli, ali očekuju da će cijene oscilirati i u narednim sedmicama zbog slabih šansi za povratak iranske nafte na tržišta prije kraja godine.

OPEC je odvojeno objavio da je barel korpe nafte njegovih članica u petak koštao 92,79 USD, što znači da je pojeftinio 1,24 USD u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije