fbpx
NaslovnicaMINA BusinessRaspisan konkurs za podršku ženskom preduzetništvu u Kolašinu

Raspisan konkurs za podršku ženskom preduzetništvu u Kolašinu

Kolašin, (MINA-BUSINESS) – Komisija za raspodjelu sredstava za podršku ženskom preduzetništvu Opštine Kolašin pozvala je zainteresovane da se do 2. novembra prijave na konkurs za dodjelu novca iz opštinskog budžeta namijenjenog ženama koje žele da pokrenu ili razvijaju sopstveni biznis.

Poziv je upućen ženama registrovanim kod nadležnih za obavljanje privredne djelatnosti, preduzetnicama i preduzećima u kojima su one nosioci biznisa, sa prebivalištem, odnosno sjedištem u Kolašinu.

Sredstva predviđena opštinskim budžetom raspodjeljuju za bisnis planove koji doprinose ostvarivanju ciljeva utvrđenih strateškim dokumentima, programima i planovima Opštine, kojima se podstiče njen ekonomski, poljoprivredni i razvoj organske poljoprivredne proizvodnje, stvaraju uslovi i podstiče razvoj turizma i lova i ribolova, doprinosi afirmaciji i valorizaciji kulturnog potencijala, tradicije i kulturne posebnosti, podizanju nivoa urbane kulture i očuvanju kulturne baštine, razvoju fizičke kulture i sporta i doprinosi očuvanju životne sredine i održivog razvoja.

Visina podrške za ovu godinu iznosi ukupno desest hiljada EUR. Sredstva se dodjeljuju na osnovu javnog konkursa u vidu subvencioniranja opravdanih troškova, maksimalno do 50 odsto.

Opravdani troškovi su, kako je objašnjeno, kombinacija troškova ulaganja u materijalnu i nematerijalnu imovinu i procijenjenih troškova zarada koji proizilaze iz otvaranja radnih mjesta zbog početnog ulaganja, izračunati za period od dvije godine.

„Uslov je da kombinacija tih troškova ne smije preći iznos ulaganja u materijalnu i nematerijalnu imovinu ili procijenjenih troškova zarada koji proizilaze iz otvaranja radnih mjesta zbog početnog ulaganja, izračunati za period od dvije godine, zavisno od toga koji je veći“, navodi se u konkursu.

Maksimalna visina podrške u okviru jednog biznis plana ne može iznositi više od 50 odsto od ukupnog iznosa predviđenog budžetom za podršku ženskom preduzetništvu.

„Preduzeće ili preduzetnica mogu konkurisati za ukupan iznos ili dio sredstava za realizaciju aktivnosti iz biznis plana i dužni su da to naznače. Oni mogu konkurisati sa najviše dva biznis plana, a može biti podržan samo jedan“, navedeno je u konkursu.

Konkurs za raspodjelu sredstava otvoren je 30 dana, odnosno do 2. novembra.

Prijava na konkurs se podnosi Komisiji na propisanom obrascu i predaje na pisarnici Opštine.

U zapečaćenoj koverti, preduzetnice koje žele da započnu sopstveni biznis, treba da prilože prijavu za dodjelu bespovratnih sredstava, izrađen biznis plan, ovjerenu kopiju lične karte, potvrdu o neosuđivanosti za krivična djela protiv privrede i imovine, pismo preporuka ili namjera i tri štampane i jednu elektronsku verziju biznis plana na CD-u.

Preduzetnice koje planiraju razvoj poslovanja treba da prilože prijavu za dodjelu bespovratnih sredstava, izrađen biznis plan, ovjerenu kopiju lične karte, potvrdu o neosuđivanosti za krivična djela protiv privrede i imovine, pismo preporuka ili namjera, tri štampane i jednu elektronsku verziju biznis plana na CD-u, rješenje o upisu krajnjeg korisnika u sudski, odnosno registar nadležnog opštinskog organa, rješenje o registraciji za PDV ako je krajnji korisnik obveznik, važeći statut firme, original ili ovjerenu kopija obrazca ovjerenih potpisa ovlašćenih za zastupanje i važeći karton deponovanih potpisa, potvrdu Poreske uprave o urednom izmirivanju poreza i doprinosa ne stariju od 30 dana, komplet obrazaca za godišnje račune za prethodnu godinu, odgovarajući ovjereni obrazac za posljednji mjesec uplate poreza i doprinosa za zaposlene, kao i dokaz o broju zaposlenih.

Komisija obavlja raspodjelu sredstava na osnovu dostavljenih prijava na konkurs, cijeneći kriterijume propisane odlukom o kriterijumima, načinu i postupku raspodjele sredstava za podršku ženskom preduzetništvu.

Najčitanije

institut simo milosevic

Rakčević spreman da državi proda akcije Instituta Igalo za pet miliona

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Privrednik Žarko Rakčević, koji je i jedan od manjinskih akcionara Instituta...