fbpx
NaslovnicaMINA BusinessRadulović: Umrežavanje pomaže razvoju biznisa i biznis zajednice

Radulović: Umrežavanje pomaže razvoju biznisa i biznis zajednice

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Za razvoj biznisa i biznis zajednice jako je važno umrežavanje, zbog čega u tom pravcu treba da radi i država i podrži kreiranje klastera, ocijenila je izvršna direktorica i suvlasnica DigitalBee, Valentina Radulović.

Radulović, koja je i suvlasnica start up-a Flourish, kazala je da bi joj to značajno olakšalo poslovanje i dalji razvoj.

“Omogućili bi mi bazu da mogu da pretražujem eksperte koji mi odgovaraju, da znam gdje mogu da nađem osobu koja zna ono što mi ne znamo“, rekla je Radulović koja je bila gošća podkasta Privredne komore (PKCG), pod nazivom Snaga je u svima nama.

Ona je navela da je za razvoj Flourish-a, inovativne aplikacije za mobilne telefone za unapređenje emocionalne inteligencije, jako bilo važno da sarađuju sa drugima koji imaju specifična znanja iz različitih oblasti. Dodatno je istakla značaj mentorskih programa, te podršku koju su ona i njena koleginica Jasna dobile kroz Boost me up program.

Radulović je rekla da je podrška države start up zajednici i inovacijama posljednjih godina unaprijeđena, ali da i dalje postoji prostora za razvoj.

„Mi imamo zakonske okvire, mehanizme koji jesu sjajni ali ih nije dovoljno“, rekla je Radulović i dodala da je primjena zakona sporna.

Ona i njena koleginica su iskoristile programe Fonda za inovacije kako bi razvijale biznis, a da svoj inovativni sistem razvijaju i kroz kolaborativni grant sa Filozofskim fakultetom Univerziteta Crne Gore.

“Mnogo smo ponosni na ovo što je naše. Radimo da najbolje doprinosimo društvu i državi gdje smo ostali“, rekla je Radulović.

Ona se posebno osvrnula na djecu, osnovce i srednjoškolce, kojima treba razvijati kreativnost koja ide ruku pod ruku sa inovativnošću. Takođe, smatra da školski sistem sputava razvoj kreativnosti kod djece i da ih “kalupi”.

Radulović je biznis pokrenula sa koleginicom nakon što je napustila siguran posao, gdje je radila 17 godina i kao tehnička direktorica.

“Edukujemo i djecu i odrasle o digitalnim vještinama. A socijalna emocionalna inteligencija je gorivo koje pokreće pojedinca, zaposlenog da ima bolje performanse. Može da više zarađuje, da bude zadovoljniji“, rekla je Radulović.

Ona je kazala da žele da osvijeste roditelje koliko je kompjuterski način razmišljanja primjenjiv u svim sferama života.

Radulović se osvrnula i na sličnosti i razlike između korporacije i preduzetništva i navela da ono što ljude često sputava na putu ka preduzetništvu jeste osjećaj sigurnosti u korporacijama.

„Šta znači siguran? Ja više ne vjerujem u taj pojam. Stvari i okruženje i tržište se mijenjaju. Sigurnost ne postoji. Nema garancija“, kazala je Radulović.

Prema njenim riječima, ono što je ključno za uspjeh gdje god da radite jesu predan rad i trud, kao i znanje koje se stiče.

„Jesu pare važne, ali je znanje važnije“, smatra Radulović.

Ona je navela da joj preduzetništvo daje fleksibilnost, slobodu i više prilika da se razvija i uči.

“Imamo kompanije, pojedince koji koriste naša rješenja. I dalje učimo kako da uradimo sve bolje“, rekla je Radulović i dodala da voli da razvija procese, a ne da ih održava.

Prema njenim riječima, kroz neuspjeh i greške se uči ako se promišlja, pri čemu nije korisno da se vaspitavamo da nijesmo dovoljno dobri ako ne uradimo nešto kako treba.

Podkast možete pogledati na YouTube kanalu PKCG https://www.youtube.com/watch?v=-vCj0dZ1Otk

Radulović je bila gošća petog od ukupno 12 podkasta Privredne komore, koji će se emitovati do kraja godine, svakog petka u 21 sati i 30 minuta na drugom programu RTCG i Youtube kanalu PKCG.

U razgovorima se istražuju ključne teme vezane za biznis okruženje kroz prizmu mikro, malih, srednjih i velikih preduzeća, direktno iz perspektive vlasnika/ca tih kompanija.

Kroz kampanju Snaga je u svima nama, PKCG želi da podigne svijest o važnosti crnogorske biznis zajednice, kroz pružanje podrške postojećim preduzetnicima i motivišući buduće liderke i lidere da se odvaže na preduzetničke korake.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Remi Budućnosti, Elektroprivreda ubjedljiva

Podgorica, (MINA) - Šahisti Omladinca remijem protiv Budućnosti obilježili su prvo kolo Premijer lige...