fbpx
NaslovnicaMINA BusinessRadovi u skladu sa planom i programom

Radovi u skladu sa planom i programom

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Radovi na istražnoj bušotini u crnogorskom podmorju, koje je u martu prošle godine počeo konzorcijum Eni Novatek, izvođeni su u skladu sa planom i programom urađenim na osnovu ugovora o koncesiji, saopšteno je iz Uprave za inspekcijske poslove (UIP).

Uprava je, kako su kazali njeni predstavnici, nadzirala radove na istražnoj bušotini preko ekološke i inspekcije za ugljovodonike.

“Nadležne inspekcije svakodnevno su dobijale izvještaje o bušenju, geološke i izvještaje o isplaci, na osnovu kojih su kontrolisani radovi, pa je brodom koncesionara, jednom mjesečno, obilažena zaštitna zona oko platforme, zajedno sa CETI-jem koji je obavljao uzorkovanje vode oko postrojenja u cilju ispitivanja njenog kvaliteta”, objasnili su iz UIP-a.

Oni su podsjetili da su tokom operacije bušenja, prema planu i programu, uzimani uzorci stijenskog materijala, koji su uskladišteni u Luci Bar. Oni se prerađuje u firmi Hemosan u Baru u cilju inertizacije.

“Nakon prerade više puta su se obavljala laboratorijska ispitivanja karaktera otpada, koja su pokazala da se radi o neopasnom otpadu i on se, kao takav, odlagao na deponiju Možura”, rekli su iz UIP-a.

Oni su saopštili da je nakon dostizanja dubine od 5,95 hiljada metara i ulaska u rezervoar, prekinuto bušenje i započeto cementiranje i zatvaranje bušotine.

“To podrazumijeva i izvlačenje opreme iz bušotine, nakon čega će Institut za biologiju obaviti snimanje morskog dna i upoređivanje sa tkozvanim nultim stanjem u cilju utvrđivanja da li je bilo negativnih uticaja na ekosistem“, navedeno je u saopštenju UIP-a.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Nastavak intenzivne saradnje

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Poreska uprava (PU) i Uprava policije nastaviće intenzivnu saradnju, saopštili su...