fbpx
NaslovnicaMINA BusinessRadnici traže 1,3 miliona EUR

Radnici traže 1,3 miliona EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Potraživanja radnika nikšićke firme Metalac Termohem iznose 1,3 miliona EUR, saopštio je stečajni upravnik Dragan Smolović.

On je Danu kazao da je ispitno ročište za Metalac Termohem, koje je trebalo biti održano u četvrtak, zbog prigovora jednog od povjerilaca na potraživanje u iznosu manjem od 50 EUR odloženo za 28. januar naredne godine.

Više povjerilaca je, kako je naveo, prijavilo potraživanja od 1,75 miliona EUR, od čega najviše bivši zaposleni.

“Za neisplaćene neto zarade i godišnje odmore, kao i za doprinose radnici su prijavili ukupno oko 1,3 miliona EUR. Ta potraživanja ja sam ocijenio osnovanim, a na sudu je da na ročištu 28. januara odluči da li će ih potvrditi ili ne”, rekao je Smolović.

Stečaj u Metalcu uveden je krajem oktobra, a vlasnik te firme, češka kompanija Termohem obustavila je proizvodnju krajem 2019. godine, ostavljajući oko 110 zaposlenih bez zarada i posla. Češki partner, koji je imovinu Metalca kupio 2016. godine iz ranijeg stečaja, na firmu pod nazivom Metalac Termohem registrovao je samo radnike, dok je imovina nikšićke fabrike prevedena na njihovu drugu firmu Termohem spol.

Stoga, objasnio je Smolović, radnici se neće moći naplatiti od firme u kojoj su radili.

“Metalac Termohem nema stečajnu masu, pa zaposleni ne mogu dobiti od nje ništa. Svoje pravo mogu da ostvaruju kod Fonda rada i eventualno kod ostalih državnih organa da bi se obeštetili za utvrđena potraživanja koja im pripadaju i koja im nisu plaćena. Treba da se informišu da li mogu da se priključe programu koji Vlada trenutno radi za radnike metalske industrije, kojoj i oni pripadaju”, kazao je Smolović.

Poslodavac je radnicima prije prekida proizvodnje ostao dužan dvije i po zarade, a fabričke kapije nakon što su njihovi predstavnici napustili Nikšić su zaključali. Od ukupnog broja zaposlenih svega oko 40 ih je imalo ugovore na neodređeno vrijeme.

U protekle dvije godine predstavnici bivše lokalne uprave Nikšića, a i nadležnih ministarstava obećavali su im jednokratnu novčanu pomoć, koju još nijesu dobili.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije