fbpx
NaslovnicaMINA BusinessRadnici okupljanjem obilježili dvije godine od prekida proizvodnje

Radnici okupljanjem obilježili dvije godine od prekida proizvodnje

Nikšić, (MINA-BUSINESS) – Grupa radnika nikšićke firme Metalac Termochem okupljanjem ispred zaključane kapije fabrike u ponedjeljak simbolično je obilježila dvije godine od prekida proizvodnje.

Češka kompanija 3К Termochem, koja je kupila imovinu Metalca 2016. godine, proizvodnju je prekinula decembra 2019, bez najave i objašnjenja za oko 110 zaposlenih koji su od tada bez ikakvih primanja, piše Dan.

„Od prekida proizvodnje niko na nas ne okreće glavu, a nema vrata na koja nijesmo zakucali. Primali su nas na razgovor predsjednici Opštine Nikšić, predstavnici Ministarstva ekonomskog razvoja, pa i sam ministar Jakov Milatović. Sve neka obećanja, ali od njih nigdje ništa“, rekao je radnik Veselin Strunjaš.

Jedokratnu novčanu pomoć, prema njegovim riječima, od prošle godine su im obećavali i najavljivali tadašnji predsjednici nikšićke Opštine Veselin Grbović i Milutin Simović. Pomoć im je najavljivana i iz Milatovićevog resora, ali je odlagana jer je, kako je radnicima u više navrata objašnjeno, Metalac privatna firma.

Nakon kupovine imovine Metalca iz ranijeg stečaja, novi vlasnik je osnovao dvije firme Metalac Termochem, koja ima kapital od jednog eura i bez ikakvih je nepokretnosti i Termochem spol na koju je registrovana imovina i oprema bivše
nikšićke fabrike.

Radnici su, kako se i očekivalo, registrovani u Metalcu Termochem, u kojem je krajem oktobra uveden stečaj, pa je sporno na koji način će naplatiti svoja potraživanja. Bivši poslodavac ostao im je dužan dvije i po plate prije prekida prizvodnje, kao i radni staž.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Očekuju interesovanje renomiranih svjetskih kompanija

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Na pretkvalifikacioni tender za dionicu auto-puta Mateševo - Andrijevica očekuje se...

Indeksi porasli