fbpx
NaslovnicaMINA BusinessRadnici Instituta najavljuju štrajk

Radnici Instituta najavljuju štrajk

Igalo, (MINA-BUSINESS) – Radnici Instituta “Simo Milošević”, nezadovoljni finansijskom situacijom u tom preduzeću, najavili su protest kako bi skrenuli pažnju javnosti i podstakli institucije da nađu rješenja za izlazak iz krize.

Oni su Radiju Jadran kazali da im se duguje decembraska i januarska plata, uskoro i februarska, a nema novca ni za redovne pripreme za otvaranje objekata.

“Većina nas zavisi od te plate, jer je većina kreditno zadužena. Mnogi su samohrani roditelji. Plaćamo kiriju, račune i vrtić. O hrani da ne govorimo. Podršku nemamo ni od Opštine, ni od Vlade”, kazali su radnici.

Oni su dodali da ih je resorna ministarka ‘preskočila’ kada je bila u posjeti zdravstvenim ustanovama u Herceg Novom, zgob čega planiraju štrajk.

Radnici su naveli da su svjesni činjenice da će doći do promjene Odbora direktora, koji će dominantno imati predstavnike nove Vlade i biraće novog izvršnog direktora. Takođe, znaju i da postojećem sastavu Odbora nije mnogo stalo da se angažuje za Institut, jer je u odlasku.

Prema njihovim riječima, ne može ni vršilac dužnosti direktora, Marina Delić, bez podrške Vlade i Opštine da napravi čudo za kratko vrijeme i izvuče Institut, koji je pred krahom.

Nju je Odbor izabrao za vršioca dužnosti direktora nakon što je Gordana Rajević dala ostavku.

Radnici su, kako su rekli, dovedeni do granice izdržljivosti i zato žele da protestom skrenu pažnju javnosti i podstaknu sve institucije da konačno ozbiljno sagledaju stanje u Institutu.

Delić je Radiju Jadran kazala da je pandemijska prošla godina značajno narušila poslovanje Instituta Igalo, koji je i ranije samostalno podnosio velike finansijske izazove.

“Godina u kojoj je Institut dva mjeseca bio karantin, a zatim samo sedam mjeseci obavljao svoju primarnu djelatnost, liječeći i rehabilitujući jedino pacijente iz Crne Gore, završena je prinudnim odmorom radnika i zatvaranjem Instituta 27. novembra. Kompletno otkazivanje svih stranih aranžmana, koji čine oko 45 odsto pacijenata koji se liječe kod nas, učinili su situaciju beznadežnom”, precizirala je Delić.

Ona je kazala da, ipak, nade ima ukoliko konačno dobiju traženi kredit.

“U novembru prošle godine aplicirali smo za kredit Investiciono-razvojnog fonda (IRF), čiju odluku još čekamo. Novac dobijen na ovaj način bio bi iskorišćen za isplatu zakašnjelih zarada za decembar i januar, kao i za neophodno servisiranje, kako bi Institut počeo da radi 1. marta”, objasnila je Delić.

Nije poznato zašto je potrebno toliko vremena da novi sastav Odbora IRF-a odobri kredit za spas Instituta.

“O svemu navedenom pisali smo premijeru Zdravku Krivokapiću, kao i resornoj ministarki Jeleni Borovinić Bojović. Takođe, na sastanku sa predsjednikom Opštine Stevanom Katićem, dobili smo maksimalnu podršku i spremnost da i lokalna zajednica pomogne u rješavanju problema”, rekla je Delić.

Najčitanije

Izabran novi Odbor direktora CEDIS-a

Nikšić, (MINA-BUSINESS) – Odbor direktora Elektroprivrede (EPCG) je, u svojstvu Skupštine akcionara Crnogorskog elektrodistributivog...