fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPU preduzela sve mjere u cilju naplate potraživanja

PU preduzela sve mjere u cilju naplate potraživanja

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Poreska uprava (PU) je od ukidanja rješenja o reprogramu “Vektri Jakić“ preduzela sve mjere propisane Zakonom o poreskoj administraciji u cilju naplate potraživanja, što obuhvata blokadu žiro računa i inspekcijski nadzor, saopšteno je iz te institucije.

Na pitanje da li je pripremljen ili predat predlog za pokretanje stečaja u toj pljevaljskoj kompaniji iz PU su odgovorili da su od “Vektre Jakić“, kojoj je 7. decembra prošle godine ukinuto rješenje o reprogramu zbog neizmirivanja obaveza, naplatili 988,98 hiljada EUR poreskog duga, a očekuju da naplate još 600 hiljada EUR.

„Poreska uprava je od trenutka ukidanja rješenja o reprogramu “Vektri Jakić“ preduzela sve mjere propisane Zakonom o poreskoj administraciji u cilju naplate potraživanja, a koje između ostalog obuhvataju blokadu žiro računa i inspekcijski nadzor“, kazali su Pobjedi iz PU.

Iz te institucije su objasnili da je inspekcijski nadzor pokrenut zbog tačnog utvrđivanja svih poreskih obaveza i mogućih načina naplate poreskog duga, poput naplate iz potraživanja dužnika ovog pravnog lica.

Iz PU su podsjetili da je imovina te kompanije pod hipotekom od 2007 godine.

„Imovina “Vektre Jakić“ od 2007. godine opterećena je hipotekama prvog i drugog reda OTP Nyrt i Crnogorske komercijalne banke (CKB), na ukupnu vrijednost duga 126 miliona EUR, uz zabranu otuđenja i opterećenja imovine – zemljišta i objekata, bez saglasnosti prvog povjerioca, navedenih banaka“, rekli su iz PU i dodali da se to može utvrditi uvidom u evidenciju Uprave za nekretnine.

Iz tog poreskog organa su objasnili da, imajući u vidu da je u postupku utvrđeno da je imovina dužnika “Vektra Jakić“ opterećena hipotekama, PU primjenjuje mjeru naplate duga iz potraživanja poreskog obveznika.

Prema podacima PU od prije tri dana ta kompanija biznismena Dragana Brkovića ukupno duguje 9,4 miliona EUR, za poreze 7,52 miliona, a za doprinose 1,52 miliona EUR.

„PU će, kao i kod svih ostalih obveznika, inicirati stečajni postupak i kod “Vektre Jakić“, ukoliko primijenjenim mehanizmima ne bude moguće naplatiti poreski dug, a nakon što rješenje o ukidanju reprograma postane pravosnažno i izvršno, odnosno po okončanju postupka po žalbi pljevaljske firme, koji je u toku“, kazali su iz tog poreskog organa.

Iz PU su naveli da se radi o dužniku koji je predmet posebne pažnje i prema kojem se u kontinuitetu preduzimaju zakonske mjere za naplatu poreskog potraživanja.

Oni su podsjetili da Zakon o reprogramu poreskog potraživanja propisuje da ako se naplata poreskog potraživanja ne može izvršiti prinudnim izvršenjem, poreski organ podnosi predlog za pokretanje stečajnog postupka poreskog dužnika.

U skladu sa tim zakonom PU je ukinula rješenje o reprogramu “Vektri Jakić“ 7. decembra prošle godine, zbog kašnjenja u izmirivanju dospjelih poreskih obaveza, a po okončanju postupka u kojem je Upravni sud krajem prošle godine odbio tužbu pljevaljske kompanije, potvrđujući rješenje Uprave za šume, kojim su utvrđene obaveze po osnovu koncesione naknade.

Iz PU su podsjetili da se „Vektra Jakić“ potom obratila Vrhovnom sudu radi preispitivanja odluke Upravnog suda.

Iz “Vektre Jakić“ su se u januaru ove godine žalili na rješenje PU o ukidanju rješenja o reprogramu, zbog osporavanja činjeničnog stanja vezanog za koncesione naknade koje je utvrdila Uprava za šume.

Drugostepeni postupak po toj žalbi je u toku.

Najčitanije

Remi Budućnosti, Elektroprivreda ubjedljiva

Podgorica, (MINA) - Šahisti Omladinca remijem protiv Budućnosti obilježili su prvo kolo Premijer lige...