fbpx
17.9 C
Podgorica
October 1, 2022.
NaslovnicaMINA BusinessPrvo će isplatiti Vagonimpeks

Prvo će isplatiti Vagonimpeks

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Potraživanje mađarskog Vagonimpeksa, vrijedno 800 hiljada EUR ima prioritet i biće prvo namireno u slučaju dalje prodaje imovine Rudnika boksita, saopštio je stečajni upravnik Mladen Marković.

On je Pobjedi objasnio da je prioritet u isplati potraživanja Vagonimpeksu priznao Apelacioni sud, te istakao da će bivši radnici biti namireni nakon toga.

Marković je negirao navode bivših radnika da na računu Privrednog suda ima dva miliona EUR za isplatu zarada koje im se duguju.

“Ne postoje nikakva sredstva na računu Boksita ili Privrednog suda koja bi mogla ili trebala da se „puste“ za bivše radnike, već su njima isplaćena sva raspoloživa sredstva sa računa Boksita u ukupnom iznosu od 3,14 miliona EUR i time su utrošena trenutna sredstva stečajne mase”, kazao je Marković.

Apelacioni sud nije, kako je naveo, krajem prošle godine donio rješenje da se iz stečajne mase isplati dva miliona EUR bivšim radnicima, već je zauzeo stav da njihova potraživanja treba premjestiti iz trećeg u prvi isplatni red.

“To znači da bi ta potraživanja imala prioritet u odnosu na potraživanja drugog isplatnog reda, ali samo u slučaju da postoji stečajna masa za diobu”, objašsnio je Marković, dodajući da krajem prošle godine u stečajnoj masi Boksita nije bilo dva miliona EUR.

Odlučujući po žalbi mađarske kompanije, Apelacioni sud je potom naložio Privrednom da njihova potraživanje uvrsti u konačnu listu kao obavezu stečajne mase, čime je Vagonimpeksu dao pravo prioriteta u isplati u odnosu na prvi isplatni red i bivše radnike.

“S obzirom na to da stečajni dužnik ima još imovine koja nije prodata, ovo znači da će sva sredstva dobijena od prodaje imovine, shodno stavu Apelacionog suda, biti isplaćena Vagonimpeksu do potpunog namirenja njegovog potraživanja. Ukoliko ostane sredstava na računu Boksita, biće izmirena i potraživanja bivših radnika”, naveo je Marković.

Bivši radnici, njih 250, traže da im stečajna uprava isplati sedam plata koje su zaradili prije uvođenja stečaja. Oni su nedavno saopštili da Privredni sud ima taj novac na računu.

Komentarišući njihove navode, iz Privrednog suda su Pobjedi rekli da oni ne raspolažu ničijim novcem, nemaju račune na koje se nalazi novac određenih lica, osim što kao državni organ imaju račune vezane za budžet.

“Stečajni dužnici imaju svoje račune, kojima upravlja stečajni upravnik a ne sud. Ukoliko su bivši radnici ishodovali odluke koje su donijete u njihovu korist, a protiv Rudnika boksita, onda svoja prava ostvaruju kroz predmetni stečajni postupak, isplatom potraživanja u skladu sa Zakonom o stečaju i to iz sredstava koja čine stečajnu masu”, kazali su u sudu.

Stečaj u Rudniku boksita uveden je u novembru 2013. godine, na zahtjev CKB zbog duga od 1,59 miliona EUR.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Primorac ubjedljiv i protiv domaćina

Podgorica, (MINA) - Vaterpolisti Primorca pobijedili su večeras u holandskom Najverdalu domaći Het Ravinj...