fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPrvi put u Crnu Goru dolaze značajne američke energetske kompanije

Prvi put u Crnu Goru dolaze značajne američke energetske kompanije

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Premijer Dritan Abazović kazao je prilikom potpisivanja Memoranduma o razumijevanju između Vlade, firme Enerflex Energy Systems i Wethington Energy Innovation da je zadovoljan zbog dolaska velikih američkih energetskih kompanija u Crnu Goru.

Memorandum o razumijevanju između Vlade, firme Enerflex Energy Systems i Wethington Energy Innovation, u pogledu pružanja podrške unapređenju energetske infrastrukture u Crnoj Gori, potpisan je danas u Vili Gorica.

Memorandum su potpisali Abazović, predstavnik Enerflex Energy Systems Phil Pyle i predsjednik i glavni izvršni direktor Wethington Energy Innovattion, Olin L. Wethington.

Potpisivanju je, kako je saopšteno iz Kabineta Abazovića, prisustvovala i amabsadorka Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Judy Rising Reinke.

Potpisnici memoranduma saglasni su da je riječ o projektu koji će obezbijediti energetsku sigurnost i stvoriti dobre izglede za dalji energetski i ukupni ekonomski napredak Crne Gore.

Tokom izjava za medije, posebno je naglašen značaj saradnje sa američkim kompanijama poput Enerflex Energy Systems što, kako je istaknuto, na svojevrstan način podcrtava rastući potencijal bilateralne saradnje Crne Gore i SAD.

„Ovo je dobar korak u pravom smjeru“, koonstatovali su potpisnici.

Abazović je istakao zadovoljstvo zbog dolaska velikih američkih energetskih kompanija u Crnu Goru, navodeći zadovoljstvo zbog jasnog geopolitičkog pozicioniranja Crne Gore i mogućnosti otvaranja novih radnih mjesta.

Memorandum predstavlja izraz opredjeljenosti strana potpisnica da započnu razgovore i radnje u cilju realizacije dva energetska infrastrukturna projekta.

To su izgradnja i instalacija fiksnog terminala za uvoz tečnog prirodnog gasa u Crnu Goru i njegovo dalje skladištenje i transport, kao i projekat izgradnje i instalacije grinfild termoelektrane na gas, čije snabdijevanje gasom dolazi preko terminala za uvoz tečnog prirodnog gasa.

 

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije