fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPropisati bolje uslove tendera u slučaju nove koncesije za aerodrome

Propisati bolje uslove tendera u slučaju nove koncesije za aerodrome

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crna Gora ima više opcija kada je u pitanju valorizacija, odnosno davanje njenih aerodroma u koncesiju, ali je najvažnije da uslovi na nekom narednom tenderu, ukoliko do njega dođe, budu bolji nego na prethodnom, saopštio je premijer Dritan Abazović.

On je na sjednici Vlade, na kojoj je razmatrana usmena Informacija o procesu davanja aerodroma u koncesiju, kazao da postoje dvije solucije.

„Jedna je da prekinemo ovu koncesiju i otvorimo novu. Ni to ne mora, ali može nova da se otvori pod značajno boljim uslovima. Kada se govori o toj novoj, ona može da ide u dva pravca – da samo jedan aerodrom bude predmet koncesije, a da drugi razvijamo i modernizujemo sami“, naveo je Abazović.

On je objasnio i da postoji mogućnost da se uđe u neposredne pregovore sa prethodnim kvalifikovanim ponuđačima i da se od njih traže mnogo bolji uslovi nego što su bili propisani tenderom.

„Mi smo sve čekali da se razbistre političke vode, ali mislim da odluku treba da donesemo, u ovom ili onom pravcu. U svakom slučaju, mislim da su zahtjevi koji su tada bili, sada zaista neprihvatljivi. Da za taj novac damo dva aerodroma na koncesiju, to je zaista neprihvatljivo“, rekao je Abazović i dodao da država, bez obzira na sve, mora da razvija i nove aerodorme.

Državni sekretar u Ministarstvu kapitalnih investicija Admir Šahmanović je, obrazlažući Informaciju, podsjetio da je prošlo skoro četiri godine od usvajanja koncesionog akta i da se u međuvremenu ništa nije uradilo od sredine 2021. godine, kada su zainteresovane kompanije, koje su ušle u pretkvalifikacioni proces, potvrdile svoje interesovanje.

Koncesionim aktom je tada predviđeno 100 miliona EUR jednokratne nadoknade za budžet i 200 miliona EUR investicija u narednih 30 godina.

„S obzirom na to da je toliko vremena prošlo i da su se tržišni uslovi izmijenili, potrebno je možda revidirati stav Vlade i gledati ka nekom drugom rješenju“, naveo je Šahmanović.

On je podsjetio da je javni poziv za dodjelu koncesije raspisan u skladu sa starim zakonom o konecijama iz 2009. godine, a da je u međuvremenu usvojen novi, kojim se ne predviđa davanje koncesija u toj oblasti.

„Jedino rješenje u daljem pravcu bi bilo da se modelira u odnosu na Zakon o privatno-javnom partnerstvu“, tvrdi Šahmanović.

Čitav proces su, kako je podsjetio, vodile kolege iz IFC-a, koji su dio Svjetske banke (SB).

„Zbog neodlučnosti ove i prethodne vlade, došli smo u situaciju da smo pred raskidom ugovora, gdje smo u obavezi da isplatimo 350 hiljada EUR. Imali smo sastanak sa njima i oni su iskazali spremnost da su za tu sumu spremni da pripreme projekat i sprovedu proces do prve faze, u skladu sa Zakonom o privatno-javnom partnerstvu. To je možda jedini pravac za dalje postupanje“, smatra Šahmanović.

Ministar finansija, Aleksandar Damjanović, ocijenio je da je dobro što su dobili usmenu Informaciju, koja traži donošenje odluke.

Damjanović smatra da bi trebalo obustaviti postojeći postupak, zbog neadekvatnih uslova ponude.

„Ukoliko bi pak htjeli da idemo u novi postupak, imamo uvjeravanje od IFC-a da bismo mogli sve da imamo spremno u preliminarnom dijelu za jesen tekuće godine, a naredne da imamo tender u punom kapacitetu, koji bi uključivao drastično bolje uslove“, naveo je Damjanović.

Ukoliko je odluka drugačija, onda je, kako je rekao, neohodno u najkraćem mogućem roku definisati model gdje bi država, zajedno sa Aerodromima, od sopstvenih sredstava ili putem međunarodnih kreditnih aranžmana, mogla i morala brzo da investira u nove kapacitete ili modernizaciju postojećih, jer su ovakvi aerodrmi neadekvatni.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije