fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPromijeniti model primjene mjere za odlaganje otplate kredita

Promijeniti model primjene mjere za odlaganje otplate kredita

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Centralna banka (CBCG), u saradnji sa poslovnim bankama, mora hitno promjeniti model primjene mjere za odlaganje otplate kredita građana i privrede, jer će doći do velike gužve u bankama i povećanja opasnosti od širenja koronavirusa, smatraju u Građanskom pokretu URA.

Izvršni direktor te stranke, Zoran Mikić, smatra da je CBCG, svojim modelom primjene te mjere, bespotrebno otežala građanima.

“Umjesto da se sve završava po automatizmu, CBCG je teret odlaganja kredita prebacila na građane, preduzetnike, kompanije i druge korisnike kredita“, naveo je Mikić u saopštenju.

Prema mjeri koju je u četvrtak predložila Vlada i CBCG, a koja podrazumijeva uvođenje moratorijuma na otplatu kredita građana i privrede na period od tri mjeseca, bez zatezne kamate, korisnik kredita ima obavezu da dostavi banci i poslodavcu obavještenje da prihvata moratorijum na otplatu kredita.

“Ovakvom primjenom ova mjera gubi smisao i efekat. Smatramo da će ovakvim modelom doći do velike gužve u bankama, da će građani masovno krenuti u svoje banke pa će se povećati opasnost od širenja virusa. Većina građana već odavno radi od kuće, a ovo će im, pogotovo poslodavcima, napraviti nove poslovne obaveze od koji se dio ne može završiti od kuće“, poručio je Mikić.

On smatra da je CBCG morala imati u vidu da je mnogo više građana, privrednika i kompanija koji će u ovom trenutku biti zainteresovani za odlaganje kredita, nego onih koji će nastaviti normalno da otplaćuju svoje obaveze.

„Smatramo da je mnogo efikasniji način da banke i drugi davaoci kredita obavještenje o ponudi moratorijuma na otplatu obaveza objave na svojim internet prezentacijama i dostave elektronskim putem svojim klijentima link te objave. Na taj način bi se smatralo da je obavještenje dostavljeno svim klijentima odnosno dužnicima banke“, objasnio je Mikić.

Ukoliko klijent u roku od sedam dana od objavljivanja tog obavještenje ne odbije navedenu ponudu, o čemu bi obavijestio banku elektronskim ili pisanim putem, smatraće se da prihvata moratorijum bez bilo kakvih odlazaka u banku i dodatnih procedura.

“Istekom ovog roka od sedam dana moratorijum bi počeo da proizvodi pravno dejstvo. Na ovaj način bi svi oni koji žele, normalno mogli da nastave sa redovnim plaćanjem svojih obaveza, dok bi onima koji žele da prihvate moratorijum, kojih je u ovom trenutku sigurno mnogo više, proces odlaganja otplate kredita bio olakšan”, tvrdi Mikić.

Prema njegovim riječima, na taj način bi se izbjeglo da građani masovnu krenu da dolaze u svoje banke što bi predstavljalo veliku opasnost za ubrzano širenje virusa.

“Svi imamo obavezu više da mislimo na naše starije i penzionere od kojih većina ne koristi elektronske servise, pa bi upravo njima promjena modela primjene ove mjere najviše i koristila“, zaključio je Mikić.

Najčitanije