fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPromet za pola godine 14,17 miliona EUR

Promet za pola godine 14,17 miliona EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ukupan promet na Montenegroberzi u prvoj polovini godine je iznosio 14,17 miliona EUR i bio je 93 odsto manje u odnosu na isti prošlogodišnji period.

„Prosječan mjesečni promet u periodu od januara do kraja juna je iznosio je 2,36 miliona EUR, a najveći promet u iznosu od 7,76 miliona EUR zabiljžen je u januaru“, navodi se u Biltenu Montenegroberze.

U prvoj polovini godine zaključeno je 1,06 hiljada transakcija. Mjesec sa najvećim brojem sklopljenih poslova – 279, bio je mart.

U strukturi prometa, najveće učešće, od oko 50 odsto, ostvareno je sa blok poslovima, a slijede obične akcije kompanija, oko 44 odsto, kao i državne i korporativne obveznice oko šest odsto.

U strukturi zaključenih poslova na berzi, oko 95 odsto odnosilo se na trgovinu običnim akcijama kompanija, dok su fondovi u ukupnom broju poslova učestvovali sa oko tri odsto.

U prvoj polovini godine sklopljen je jedan blok posao čija je ukupna vrijednost iznosila 7,1 milion EUR.

Trgovinom akcijama 69 kompanija, ne uključujući akcije fondovova, obveznice i blok poslove, ostvareno je 6,19 miliona EUR ili 44 odsto od ukupnog prometa.

Trgovinom akcijama fondova sklopljene su 33 transakcije, što predstavlja tri odsto ukupnog broja poslova i ostvaren promet od 7,82 hiljade EUR.

U prvoj polovini godine trgovalo se državnim i korporativnim obveznicama. Ukupan promet ostvaren trgovinom obveznicama u tom periodu iznosi 863,9 hiljada EUR, odnosno šest odsto od ukupnog prometa, kroz 23 realizovane transakcije.

Oko 73 odsto od ukupnog prometa, ne uključujući akcije fondova, obveznice i blok poslove, ostvareno je trgovinom akcijama kompanija Sveti Stefan Hoteli, Luka Bar, Jugopetrol, Hotelska grupa Budvanska rivijera i Hipotekarna banka.

Najveći rast cijene u prvoj polovini godine, od 680 odsto, zabilježile su akcije kompanije Crnagoraput, dok su dionice Mermera, najviše pale, 88 odsto.

Indeks MNSE10 je u prvoj polovini godine zabilježio pad od 8,67 odsto. Maksimalnu vrijednost od 789,78 poena dostigao je 22. januara.

Indeks MONEX je pao 10,04 odsto, a maksimalnu vrijednost dostigao je 15. januara.

Ukupna tržišna kapitalizacija akcija na kraju juna je iznosila 3,38 milijardi EUR, što je 2,82 odsto manje u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Najčitanije