fbpx
NaslovnicaMINA BusinessProjekat u Bijeloj mijenja Crnu Goru 

Projekat u Bijeloj mijenja Crnu Goru 

Bijela, (MINA-BUSINESS) – Projekti poput onog koji će u starom brodogadilištu u Bijeloj realizovati konzorcijum kompanija Adriatic Marinas i Damen, mijenjaju Crnu Goru u razvojnom pravcu koji žele i očekuju njeni građani, saopštio je premijer Duško Marković.

On je rekao da očekuje da u starom brodogradilištu počne remont luksuznih jahti.

“Biće to nova era ovog mjesta, Boke i Crne Gore i novi zamajac razvoju”, rekao je Marković, objavljeno je na Twitter nalogu Vlade.

Marković se u Bijeloj sastao sa predsjednikom holandskog konzorcijuma Damen grupa, Komerom Damenom i izvršnim direktorom Investment Corporation of Dubai i predsjednikom Upravnog odbora Porto Montenegra, Mohammed Al Shaibaniem.

Predstavnici konzorcijuma predstavili su Markoviću ambiciozne planove za pretvaranje Brodogradilišta Bijela u servis za remont luksuznih jahti.

“U prvoj godini poslovanja želimo da radimo na 14 jahti, a u petoj i šestoj godini na 100 jahti. Znači da nam je potrebno mnogo zaposlenih, oko 450”, rekao je Damen.

Iz kompanije su kazali da žele da što prije saznaju da li su ljudi iz Crne Gore i regiona zainteresovani da rade.

“Zainteresovane želimo da usavršimo u našim brodogradilištioma u sjevernoj Evorpi, a ovdje, u Bijeloj, ćemo školovati pripravnike”, dodali su iz kompanije.

Novi dok biće dug 76 metara, nosivosti 3,3 hiljade tona.

Planirana je instalacija tokom ove i naredne godine, a remont jahti trebalo bi da počne u sezoni 2020/2021.

“Imamo deset hiljada zaposlenih u 35 brodogradilišta na pet kontinenata. Izgradimo 160 plovila svake godine. Naš promet je dvije milijarde EUR godišnje. Očekujemo da budemo uspješni i u Crnoj Gori”, dodali su iz kompanije.

Vlada je novembra prošle godine sa konzorcijumum koji čine Adriatic Marinas i Holding Maatschappij Damen potpisala ugovor o koncesiji brodogradilišne luke u Bijeloj na period od 30 godina, sa ciljem njene transformacije u servis luksuznih jahti.

Najčitanije