fbpx
NaslovnicaMINA BusinessProizvodnja hrane i smanjenje zavisnosti od uvoza prioritet

Proizvodnja hrane i smanjenje zavisnosti od uvoza prioritet

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Prvi zadatak Vlade mora biti smanjenje zavisnosti od uvoza hrane i povećavanje domaće proizvodnje, smatra predsjednik Pokreta za promjene (PzP), Nebojša Medojević.

“Nije normalno da Crna Gora pored mora, jezera i rijeka, uvozi ribu i morske plodove za 14 miliona EUR. Nije normalno da pored tolikih pašnjaka i katuna Crna Gora uvozi preko 25 miliona EUR žive stoke, preko 80 miliona EUR mesa i preko 45 miliona EUR mlijeka i mlječnih proizvoda”, naveo je Medojević u saopštenju.

On je rekao da Crna Gora uvozi i preko 27 miliona EUR prerađevina od mesa.

“I pored ovoliko plodne zemlje, vode i sunca, uvozimo preko 21 milion EUR povrća i preko 30 miliona EUR voća”, tvrdi Medojević.

On je kazao da je pandemija koronavirusa radikalno promjenila prioritete ekonomske politike.

“Globalizam je mrtav. Globalna trgovina se drastično mijenja. Cijene hrane rastu. Ozbiljne i patriotske vlade iz temelja mijenjaju prioritete svojih ekonomskih politika. Samodovoljnost i obezbjeđivanje dovoljnih količina hrane, energije i ljekova i medicinskih sredstava postaju prioritet”, dodao je Medojević.

On je poručio da novac koji se ulaže u besmislene i megalomanske projekte u građevinarstvu odmah treba preusmjeriti u podršku proizvođačima hrane.

“Država mora da otkupi sve tržišne viškove i garantuje fer cijenu koja pokriva troškove proizvodnje i obezbjeđuje razuman profit. Viškove hrane će otkupljivati državni holding za hranu. Agrobanka će obezbeđivati kreditne linije za povoljno finansiranje proizvodnje”, rekao je Medojević.

Prema njegovim riječima, ponovo treba osnovati državne robne rezerve, koje će biti garant snabdjevenosti tržišta osnovnom robom i proizvodima.

“Za najsiromašnjie sugrađane podijeliti besplatne bonove za hranu i finansijski podržati narodne kuhinje. Niko u Crnoj Gori ne smije biti gladan i prepušten sam sebi. To je obaveza države”, poručio je Medojević.

On je podsjetio da se već decenijama zalaže da se pogubni neoliberalni fašizam zamjeni konceptom države blagostanja, gdie će država biti regulator tržišta, ali i aktivni učesnik kada dođe do poremećaja i nevolja.

“Privatni tajkunski kapital se pokazao u Crnoj Gori zainteresovan samo za pljačku drzave i građana i za zavlačenje ruku u državnu kasu”, zaključio je Medojević.

Najčitanije

Crnogorske odbojkašice bolje od Islanda

Podgorica, (MINA) - Ženska seniorska odbojkaška reprezentacija Crne Gore pobijedila je večeras u portugalskom...