fbpx
NaslovnicaMINA BusinessProgram ekonomskih reformi biće razmatran na narednoj sjednici Vlade

Program ekonomskih reformi biće razmatran na narednoj sjednici Vlade

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vlada će predlog Programa ekonomskih reformi (PER) za period od ove do 2024. godine razmatrati najvjerovatnije na narednoj sjednici, a Evropskoj komisiji će biti dostavljen do kraja januara, saopšteno je iz Ministarstva finansija i socijalnog staranja.

Ministarstvo je nacrt PER-a objavilo 8. decembra i on je u potpunosti bio koncipiran na osnovu predloga budžeta Vlade, koji je Skupštini dostavljen 15. novembra. Taj predlog je, međutim, u brojnim stavkama izmijenjen amandmanima poslanika vladajuće većine, piše Dan.

Iz Ministarstva su na pitanje da li će se PER mijenjati prije usvajanja, odgovorili da se on u potpunosti bazira na budžetu i smjernicama makroekonomske politike i da se uvijek obavlja usklađivanje, kada dođe do bilo kakvih promjena.

Poslanici su na predlog budžeta dostavili brojne amandmane, pa u njemu više nema mogućnosti zaduženja od 500 miliona EUR za rezervu i finansiranje deficita, kao ni 900 miliona za refinansiranje kredita za auto-put. Takođe, nijesu usvojene ni izmjene i dopune Zakon o akcizama, kojim je Vlada planirala 23 miliona EUR dodatnih prihoda.

Usvajanje dodatnih amandmana uzrokovalo je dodatno zaduženje od 70
miliona EUR, što je doprinijelo mijenjanju brojeva na prihodnoj i rashodnoj strani, odnosno uvećanje deficita, a smanjenje kapitalnog budžeta.

„Proces konsultacija u pripremi PER-a je ojačan i realizovan u dvije faze. Već
u septembru prošle godine, pokrenut je dijalog sa spoljnim zainteresovanim stranama sa pozivom da daju predloge reformskih mjera koje će biti integrisane u PER“, rekli su iz Ministarstva.

Oni su dodali da su u decembru nastavljene konsultacije, da bi se razgovaralo o prvom nacrtu ukupnog dokumenta. U Vladi je obavljen proces širokih konsultacija, a nacrt PER-a je, sa predlogom budžeta, bio i na skupštinskom Odboru za ekonomiju.

„Održan je i okrugli sto na kojem je predstavljen nacrt PER-a, u cilju veće transparentnosti i objektivnog prikaza dokumenta“, kazali su iz Ministarstva.

Program ekonomskih reformi za Crnu Goru do 2024. godina će, kako su saopštili, sadržati tri ključna poglavlja: makroekonomski i fiskalni okvir, kao i poglavlje o strukturnim reformama.

„Makroekonomski okvir sadrži srednjoročne makroekonomske projekcije. Poglavlje o fiskalnom okviru zasniva se na srednjoročnom fiskalnom okviru
i budžetskim planovima za tri godine. PER je glavni dokument ekonomske politike zemlje. Predstavlja instrument za planiranje ekonomske politike zemlje i upravljanje reformama, koje imaju za cilj održavanje makroekonomske stabilnosti, jačanje međunarodne konkurentnosti i poboljšanje uslova za inkluzivni rast“, objasnili su iz Ministarstva.

Oni su saopštili da dokument predstavlja osnovu za dijalog zemlje sa državama članicama i institucijama EU o pitanjima makroekonomskih, fiskalnih i strukturnih reformi.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije