fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPrognoze rasta potražnje podigle cijene nafte

Prognoze rasta potražnje podigle cijene nafte

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte preskočile su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima nivo od 73 USD, podstaknute ekonomskim oporavkom i prognozama rasta potražnje za gorivom paralelno sa ubrzanom vakcinacijom u razvijenim zemljama.

Na londonskom tržištu cijena barela je porasla 59 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 73,28 USD, najviši nivo od maja 2019. godine. Na američkom tržištu njime se trgovalo po 63 centa višoj cijeni, od 71,54 USD, najvišoj od oktobra 2018, prenosi SEEbiz.

“Barelom se na dva vodeća naftna tržišta trguje po najvišoj cijeni u skoro dvije i po godine zahvaljujući moćnoj mješavini optimizma u vezi potražnje i smanjenog snabdijevanja iz grupe OPEC+”, rekao je Stephen Brennock iz PVM-a.

On je dodao da je ta pozadina jačanja naftnih fundamenata podstakla trgovačke aktivnosti.

Saobraćajni promet vraća se u Sjevernoj Americi i većem dijelu Evrope na pretpandemijski nivo, a oporavlja se i avio-saobraćaj zahvaljujući ublažavanju mjera zatvaranja i drugih ograničenja uvedenih zbog koronavirusa.

Dobro raspoloženje podržao je i samit G7 na kojem su najbogatije zapadne zemlje pokušale posredovati utisak o saradnji u ključnim pitanjima poput oporavka od pandemije i doniranja milijarde doza vakcina siromašnim zemljama.

Međunarodna agencija za energiju (IEA) objavila je krajem prošle sedmice da očekuje povratak potražnje na pretpandemijski nivo krajem iduće godine, prije nego što se očekivalo.

IEA je pozvala Organizaciju zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njene saveznike, okupljene u inicijativi OPEC+, da povećaju proizvodnju kako bi podmirile rastuću potražnju.

Odvojeno je OPEC na svojoj internet stranici objavio da je cijena barela referentne korpe nafte njenih članica u petak iznosila 71,31 USD, što znači da je porasla 41 cent u odnosu na prethodni radni dan.

Najčitanije

Crnogorske odbojkašice bolje od Islanda

Podgorica, (MINA) - Ženska seniorska odbojkaška reprezentacija Crne Gore pobijedila je večeras u portugalskom...