fbpx
NaslovnicaMINA BusinessProdužen rok za prijavu na IPARD poziv

Produžen rok za prijavu na IPARD poziv

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja produžilo je do 20. decembra rok za prijavu na aktuelni IPARD javni poziv za bespovratnu podršku prerađivačkom sektoru.

Iz tog Vladinog resora su saopštili da će zainteresovani prerađivači i kooperative imati dodatnih mjesec i po da pripreme dokumentaciju za apliciranje na javni poziv, kroz koji mogu ostvariti bespovratnu podršku u iznosu do 50 ili 60 odsto za investicije u unapređenje proizvodnje u skladu sa EU standardima.

Prvobitan rok za apliciranje na poziv bio je 4. novembar.

„Od objavljivanja javnog poziva, početkom septembra, predstavnici Ministarstva su u stalnoj komunikaciji sa zainteresovanim i potencijalnim korisnicima podrške, kako na terenu, tako i na administrativnom nivou. Sagledavajući njihovo interesovanje, potrebe i mogućnosti da pripreme dokumentaciju sa kojom bi se uspješno prijavili na poziv, Ministarstvo je predložilo partnerima iz EU da se rok za prijavu produži, kako bi se svim zainteresovanim omogućilo dodatno vrijeme da pripreme kvalitetne aplikacije“, navodi se u saopštenju.

Na taj način je, kako su dodali, otvorena mogućnost da što veći broj proizvođača ispuni uslove za dobijanje podrške i da se maksimalno iskoriste značajna raspoloživa bespovratna sredstva koja su obezbijedili EU i Vlada. Samo kroz ovaj javni poziv, namijenjen unapređenju prerade, proizvođačima je na raspolaganju 15,6 miliona EUR.

Kroz IPARD javni poziv, zainteresovani prerađivači mogu konkurisati sa projektima, čiji prihvatljivi troškovi iznose od 40 hiljada do 1,5 miliona EUR.

Bespovratna podrška iznosi do 50 odsto prihvatljivih troškova.

Iz Ministarstva je objašnjeno da se dodatna sredstva podrške od deset odsto mogu dodijeliti za dio troškova koji se odnosi na upravljanje otpadom, nusproizvodima, prečišćavanje otpadnih voda i iskorišćavanje otpada, što znači da za projekte zaštite životne sredine mogu dobiti do 60 odsto bespovratne podrške.

Najčitanije

Podrška Rezoluciji o genocidu u Srebrenici jedini ispravan stav * Podgorica, (MINA) – Od Crne Gore...