fbpx
NaslovnicaMINA BusinessProdužen rok za prijavljivanje na konkurs za najbolje u ruralnom turizmu

Produžen rok za prijavljivanje na konkurs za najbolje u ruralnom turizmu

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Rok za podnošenje prijava na nagradni konkurs za najbolje u ruralnom turizmu za ovu godinu, produžen je do petka, saopšteno je iz Ministarstva turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera.

Iz tog Vladinog resora su podsjetili da sprovode kampanju „Ruralno, održivo, domaćinski!“, gdje se mogu prijaviti sva registrovana seoska domaćinstva.

Oni su objasnili da se nagradni konkurs se realizuje u kategorijama „Najbolje seosko domaćinstvo“, “Najbolje seosko domaćinstvo na katunu”, „Najbolja seoska domaćica“, „Najbolji mladi seoski domaćin“ i „Najbolja mlada seoska domaćica“.

Iz Ministarstva su rekli da je ruralni turizam važan faktor turističkog razvoja Crne Gore, kao i razvoja globalnog turizma, uopšte.

„Pokretač je održivog razvoja i instrument je revitalizacije seoskih područja. Takođe, faktor je poboljšanja tržišne orjentacije i konkurentnosti seoskih područja na zahtjevnom turističkom tržištu“, rekli su iz Ministarstva.

Kako su naveli, s obzirom da su ruralni predjeli suočeni sa brojnim izazovima, a prije svega depopulacijskim, cilj im je da kroz ovaj nagradni konkurs, koji je dobio karater tradicionalnog, dodatno podstaknu razvoj ruralnog turizma, koji čini jednu od važnijih komponenti razvoja turizma i integralnog i održivog razvoja sela i ruralnih područja.

Iz Ministarstva su rekli da je posebno važno podržati seoska domaćinstva i domaćice i domaćine u njima, kao nosioce ovog važnog turističkog segmenta.

Ministarstvo je za nagradni fond za ovaj Konkurs odredilo 15 hiljada EUR, a novčane nagrade su predviđene od 500 do dvije hiljade EUR.

“U kategoriji „Najbolje seosko domaćinstvo“, biramo seoska domaćinstva, koja oslikavaju kulturu i istorijsko nasljeđe tog područja, a u kojima se pruža raznovrsna hrana, pića i napici, pretežno iz sopstvene proizvodnje, kao i druge vrste dodatnih sadržaja i usluga”, kaže se u saopštenju.

Objašnjeno je da se u kategoriji „Najbolje seosko domaćinstvo na katunu“, biraju seoska domaćinstva, koja su izgrađena u tradicionalnom i autentičnom stilu i koja oslikavaju kulturu i istorijsko nasljeđe tog područja, u kojima se pruža raznovrsna hrana, pića i napici, pretežno iz sopstvene proizvodnje, kao i druge vrste dodatnih sadržaja i usluga.

“U kategoriji „Najbolja seoska domaćica“ biramo žene/nositeljke aktivnosti koje u seoskom domaćinstvu unapređuju kvalitet usluga i ponudu za goste radi njihovog odmora i rekreacije, vrše pripremu i posluživanje toplih i hladnih jela i napitaka, pretežno iz domaće proizvodnje, uzevši u obzir raznolikost ponude”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da se u kategoriji „Najbolji mladi seoski domaćin“ i „Najbolja mlada seoska domaćica“ nagrađuju muškarci ili žene nosioci aktivnosti do 40 godina, koji u seoskom domaćinstvu unapređuju kvalitet usluga i ponudu za goste radi njihovog odmora i rekreacije, vrše pripremu i posluživanje toplih i hladnih jela i napitaka, pretežno iz domaće proizvodnje, uzevši u obzir raznolikost ponude.

Na nagradni konkurs pravo da učestvuju nemaju dobitnici nagrada za prošlu godinu, a rok za dostavljanje prijava je do 13 sati u petak.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

uprava policije, saobraćaj

Za 24 sata 14 saobraćajnih nezgoda

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori u posljednja 24 sata dogodilo se 14 saobraćajnih...
Auto moto savez, AMSCG, stanje na putevima

Putevi suvi