fbpx
NaslovnicaMINA BusinessProdati državni zapisi za tri miliona EUR

Prodati državni zapisi za tri miliona EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Na trećoj ovogodišnjoj aukciji sa rokom dospjeća od 182 dana, prodati su državni zapisi za tri miliona EUR, po prosječnoj stopi od 3,97 odsto.

Ukupna nominalna vrijednost emisije državnih zapisa iznosila je 20 miliona EUR, dok su dostavljene ponude bile vrijedne 18 miliona. Iznos prihvaćenih ponuda bio je tri miliona EUR.

Rok dospjeća zapisa je 182 dana, odnosno 7. jun naredne godine.

Na prvoj ovogodišnjoj aukciji koja je održana 22. novembra prodati su državni zapisi za 20,5 miliona EUR, po prosječnoj stopi od 3,18 odsto, dok su na drugoj, koja je održana 29. novembra, prodati zapisi za 15,5 miliona EUR, po prosječnoj stopi od 3,67 odsto.

Iz Vlade je ranije najavljeno da će se ove godine zadužiti za nedostajuća sredstva i rezervu za narednu godinu kod domaćih banaka i emitovanjem kratkoročnih državnih zapisa.

Državni zapisi su kratkoročne hartije od vrijednosti čijim se emitovanjem država zadužuje za taj iznos, a zainteresovani na aukciji daju svoje ponude sa procentom prinosa, odnosno kamate za taj iznos i period od emitovanja do naplate.

CBCG je agent državi za emitovanje zapisa, odnosno obavlja posredničku tehničku ulogu.

Ministarstvo finansija obavezno je da na dan dospijeća isplati obaveze po emitovanim državnim zapisima.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije