fbpx
NaslovnicaMINA BusinessProces smanjivanja cijena rominga između EU i Zapadnog Balkana u toku

Proces smanjivanja cijena rominga između EU i Zapadnog Balkana u toku

Sarajevo, Brisel, (MINA-BUSINESS) – Predstavnici Savjeta za regionalnu saradnju (RCC), Evropske komisije (EK) i mobilni operateri iz Evropske unije i Zapadnog Balkana rade, kako je saopšteno, na koracima ka smanjivanju cijena rominga između EU i Zapadnog Balkana koje bi uskoro moglo započeti.

Oni su se danas sastali da razgovaraju o mapi puta za smanjivanje cijena rominga između EU i regiona Zapadnog Balkana, u organizaciji Evropske komisije.

Učesnicima sastanka su se obratili evropski komesar za politiku susjedstva i proširenje Olivér Varhelyi, evropski komesar za unutrašnje tržište Thierry Breton i generalna sekretarka RCC-a Majlinda Bregu, te je saopšteno da će nastaviti da rade na koracima koji uskoro treba da dovedu do početka smanjivanja cijena usluga prenosa podataka u romingu između EU i Zapadnog Balkana.

Krajnji cilj je, kako je saopšteno iz RCC-a, smanjenje cijena rominga približno na nivo cijena na nacionalnom nivou do 2027. godine.

Bregu je kazala da su RCC, Evropska komisija, vlade sa Zapadnog Balkana, mobilni operateri i regulatorne agencije zajedno prošli dug proces smanjivanja cijena rominga u regionu i nakon njegovog ukidanja 1. jula prošle godine vide konkretne rezultate.

„Uprkos mjerama ograničenja putovanja, primjetili smo značajno povećanje svih pokazatelja korištenja rominga zahvaljujući režimu „rominga kao kod kuće“ i to po pitanju odlaznih, odnosno dolaznih poziva, tekstualnih poruka i prenosa podataka“, rekla je Bregu na sastanku.

Ona je kazala da, ako se uporede prva i druga polovinu prošle godine, odnosno period prije i nakon ukidanja rominga na Zapadnom Balkanu, primjećuje se povećanje broja korisnika usluga rominga u regionu od 100 odsto, kao i prometa podataka u romingu do 460 odsto.

„Korisnici rominga sa Zapadnog Balkana napravili su ukupno 143 miliona minuta odlaznih poziva u prošloj godini ili oko duplo više u odnosu na 2019. Prošle godine smo, opet zajedno, počeli intenzivno da radimo sa Evropskom komisijom i mobilnim operaterima na smanjivanju cijena rominga između EU i Zapadnog Balkana u okviru otvorenog, transparentnog, inkluzivnog procesa konsulatacija kojim su obuhvaćeni svi akteri, i nadam se da ćemo prva umanjenja cijena rominga vidjeti već na ljeto naredne godine“, rekla je Bregu.

Kroz niz ambicioznih reformi u domenu politika u svim ekonomijama Zapadnog Balkana zajedno sa smanjivanjem cijena rominga između EU i regiona kroz samoregulisanje i komercijalne ugovore operatera, cilj procesa su direktne koristi za građane, ali i poboljšanje poslovnog okruženja na Zapadnom Balkanu.

Bregu je navela da je tačno da je smanjivanje cijena rominga između EU i Zapadnog Balkana složenije od ukidanja rominga u regionu, ali da vlade završavaju svoj dio posla u tom procesu i tako šalju jasnu poruku o značaju koji pridaju poboljšanju poslovnog okruženja.

„Osim toga, u RCC-u imate pouzdanog regionalnog partnera, a prisustvo Varhelyija i Bretona danas još jednom potvrđuje političku podršku Evropske komisije tom procesu“, dodala je Bregu.

RCC, Evropska komisija i mobilni operateri iz EU i Zapadnog Balkana sastali su se nekoliko puta prošle i ove godine, čime su obezbjedili održivost i dosljednost procesa, te se zajednički bavili potrebama i izazovima. RCC je opredjeljeno da proces konsultacija sa mobilnim operaterima iz EU i regiona učini još strukturiranijim i to u okviru Savjetodavne i koordinacione grupe koja uskoro treba da bude osnovana.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije