fbpx
NaslovnicaGlavna vijestPriznato 10,7 miliona EUR potraživanja

Priznato 10,7 miliona EUR potraživanja

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Stečajna upravnica Zorica Šoć je u postupku protiv Uniprom Energy-a, u kojem Uniprom Veselina Pejovića ima 40 odsto udjela, priznala gotova sva potraživanja, pa je od prijavljenih skoro 11 miliona osporila 311 hiljada EUR.

Razlučno pravo na 583 hiljade EUR priznala je kompaniji Solibay Capital Partners (SCP) sa Britanskih djevičanskih ostrva, koja je i inicirala stečaj zbog nevraćenog zajma, piše Pobjeda.

Preostalih 2,54 miliona EUR priznati su u trećem isplatnom redu, u kojem je uslovno priznato i potraživanje Investiciono-razvojnog fonda (IRF) od 7,5 miliona EUR, imajući u vidu da su garantovali za kredit, ali nije navedeno za koga, a da glavni dužnik redovno izmiruje rate.

Upravi prihoda i carina (UPC) priznato je samo 14,8 hiljada EUR za poreze i doprinose, a osporeno 290,8 hiljada EUR, od čega se 237,4 hiljade odnose na porez na dobit sa kamatama.

“Obaveze po osnovu zajmova se ne mogu oprihodovati danom otvaranja stečaja, pa samim tim, nakon korekcije finansijskih iskaza, kako je urađeno shodno zapisniku o inspekcijskom nadzoru, ni utvrditi porez na dobit stečajnog dužnika”, navodi se u obrazloženju upravnice.

Preostali dio ovog potraživanja odnosio se na porez na dodatu vrijednost (PDV) sa kamatom, ali je Šoć i to osporila, navodeći da se iz zapisnika o nadzoru ne vidi da je UPC, prilikom obračuna, umanjila PDV za iznos koji je ova kompanija platila državi prilikom prodaje dijela imovine, dok su kamate, osim na pogrešnoj osnovici, obračunate i za dane nakon otvaranja stečaja.

Belgijskoj kompaniji Fluxys Šoć je priznala 19,5 hiljada EUR, dok je 20,5 hiljada EUR osporila, jer su fakture ispostavljene nakon otvaranja stečaja.

Osmorici radnika priznato je 16 hiljada EUR za dvomjesečne zarade i neiskorišćene odmore. U treći isplatni red svrstana su i potraživanja Glavnog grada od 3,7 hiljada, od čega je najveći dio za prireze, Telenora od 1,7 hiljada, te Capital Trade-a od 105 EUR za špediciju.

U inicijalnom nalazu, Šoć je navela da je Uniprom Energy godinama negativno poslovao, te da je za tri godine gubitak sa 183,9 hiljada porastao na preko pola miliona EUR.

Kod SCP se zaduživao tokom 2018. godine, a polovina duga odnosi na pozajmice koje im je u više navrata davala kiparska kompanija Estpro Consulting Associates, a od kojih je SCP preuzela potraživanje.

Dogovor je bio da se rok za izmirenje pomjeri do kraja 2019, a početkom 2020. godine potpisan je sporazum o sravnjenju.

Prvobitno je SCP pokušao da naplati 1,5 miliona dospjelog duga, ali je Vijeće Privrednog suda, kojim je predsjedavao bivši predsjednik suda Blažo Jovanić, obustavilo izvršni postupak, navodeći da fakture nijesu ispunjavale uslove za vjerodostojnu ispravu.

Uniprom Energy registrovan je prije pet godina za nabavku, skladištenje i prodaju prirodnog gasa u komprimovanom i tečnom stanju, kojim je snabdijevao Uniprom KAP, od kojeg je i iznajmio poslovni prostor na 30 godina.

Prema podacima iz katastra, ova kompanija nema nepokretnosti, a vlasnik je pet vozila.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Akcija za socijalnu pravdu

Krivična prijava VDT-u zbog dodjele koncesije u Nikšiću

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Akcija za socijalnu pravdu (ASP) uputila je Vrhovnom državnom tužilaštvu (VDT)...